Bilim İnsanları Açıkladı! Dünya'nın Enerji Dengesizliği İki Kat Arttı

NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden bilim insanları, son 15 senede Dünya'daki enerji dengesizliğinin yaklaşık iki kat arttığını belirtti.

18.06.2021-14:11 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-14:43) Bilim İnsanları Açıkladı! Dünya'nın Enerji Dengesizliği İki Kat Arttı

Son zamanlarda dünyayı kasıp kavuran İklim değişikliğinin sebep verdiği küresel ısınma ile beraber, buzullar eriyor ve dünyanın sıcaklığı geçtiğimiz her sene yükseliyor. Dünya'nın git gide felakete doğru sürüklendiği uyarıları uzmanlar tarafından yapılıyor. Buna bağlı olarak yapılan yeni bir çalışma meydana gelen durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 

ENERJİ DENGESİZLİĞİ İKİ KAT ARTTI 

Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi (NASA) ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (NOAA) bilim insanları, yeni bir çalışmada Dünya'nın "enerji dengesizliğinin 2005'ten 2019'a yaklaşık iki katına çıktığını" bildirdi. Uzmanlar, söz konusu artış miktarını "endişe verici" olarak yorumladı. 

DÜNYA DAHA ÇOK RADYASYON HAPSEDİYOR 

Enerji dengesizliği, Güneş'in ışıma enerjisinin Dünya'nın atmosferi ve yüzeyi tarafından ne kadar emildiği ile kızılötesi radyasyonun uzaya geri yolladığı miktarı ile olan farkı gösteriyor. Dünya'nın sistemine ne kadar enerjinin girip çıktığını belirlemek için, uydu sensörlerinden ve okyanus yüzeyinden gelen verileri inceleyen araştırmacılar, Dünya'dan gelen ve çıkan enerji arasında bir dengesizlik olduğunu tespit etti. Kısacası, Dünya'ya gelen radyasyonlar emildikten sonra uzaya daha az radyasyon salınıyor. NASA, bu durumun sonucunda Dünya'nın daha fazla enerji kazanarak ısındığını söylüyor. Ayrıca enerji dengesizliğinden kaynaklanan fazla enerjinin yaklaşık yüzde 90'ı okyanuslarda toplanıyor. 

İKLİMDE DAHA BÜYÜK DEĞİŞİMLER OLACAK 

Öte yandan insan faaliyetlerinin neden olduğu sera gazı emisyonlarındaki yükselişler, ısıyı Dünya atmosferinde tutarak uzaya yollanacak olan radyasyonu kapsıyor. Daha sonra gerçekleşen ısınma, buzulların erimesi gibi büyük çevre olaylarına neden oluyor. NASA, ayrıca su buharındaki artışın ve bulutlardaki değişikliklerin bu ısınmayı daha da kötüleştirebileceğini bildiriyor. Bilim insanları, genel olarak ısı alım hızı azalmadıkça, iklimde daha büyük ve daha hızlı değişimlerin görüleceği uyarısını yaptı.

DÜNYA'NIN SONU GELİYOR 

Bilim insanlarına göre, söz konusu iklim değişikliği sebebi ile Dünya'nın sonu yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2020'nin en sıcak üç yıldan biri olarak kayıtlara geçtiğini bildirerek, bu tehlikeyi bir kez daha doğrulamıştı. WMO'dan gelen açıklamada, 2020 senesinde dünyanın 2016 ve 2019 sonrası üçüncü en sıcak seneyi geçirdiği bildirilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal