Biden ve Putin Zirvesi Sona Erdi: Rusya ve ABD Büyükelçileri Başkentlere Dönüyor

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi. Cenevre'deki zirve 4 saat sürdü.

16.06.2021-18:56 - (Son Güncelleme: 16.06.2021-20:16) Biden ve Putin  Zirvesi Sona Erdi:  Rusya ve ABD Büyükelçileri Başkentlere Dönüyor

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak'ta göreve başladıktan sonra Rus lider Vladimir Putin'le ilk kez bugün bir araya geldi. İsviçre'nin Cenevre kentinde başlayan Biden-Putin zirvesi sona erdi. Görüşme 4 saat sürdü. Rus İnterfaks haber ajansı delegasyonlarda yer alan bir yetkiliye dayandırdığı habere göre; iki liderin görüşmesi oldukça başarılı geçti. Öte yandan iki lider basına poz verirken güvenlik görevlileri basın mensuplarını dışarı çıkarmak isteyince gergin anlar yaşandı.

HEYETLER ARASI DA GÖRÜŞME YAPILDI

Biden ve Putin arasında 2 saat süren görüşmenin ardından taraflar 15 dakika ara verdi. Ardından her iki ülkenin dışişleri bakanlarının da katılımıyla heyetler arası görüşmelere geçildi. TSİ 18.30'da biten zirvenin ardından Putin basın açıklaması düzenledi.

PUTİN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Toplantının ardından ilk açıklamalar Rusya lideri Vlidimir Putin'den geldi. Basın toplantısı yapan Putin,  ABD Başkanı Biden ile yapılan görüşmenin yapıcı geçtiğini söyledi. Putin, her 2 ülkenin büyükelçilerinin ülkelerini temsilen Washington DC ve Moskova'ya dönmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Görüşmede düşmanca bir tutum olmadığına dikkat çeken Rus lider, Biden'la Ukrayna meselesini de ele aldıklarını ve Ukrayna'nın NATO'ya muhtemel üyeliğine ilişkin tartışılacak bir şey olmadığını söyledi.

Vladimir Putin, "Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD'nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var. İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak" dedi.

Siber saldırılar hakkında da konuşan Putin, dünyada bu tür saldırıların büyük oranda ABD'de tarafından geldiğini vurgulayarak, Moskova Yönetimi'nin Washington'a siber saldırılar konusunda teferruatlı bilgi sağladığına dikkat çekti. Putin, Siber güvenlik konusunda ABD lideri Biden'la anlaşmaya vardığını açıkladı.

ABD ve Avrupa ile Rusya'nın arasında büyük anlaşmazlığa neden olan muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy konusuna da değinen Putin, "Navalnıy Rus yasalarını ihlal ettiğini biliyordu, tutuklanacağı biliyordu, fakat yine de Rusya'ya geldi" ifadelerine yer verdi. 

Putin, ABD'li mevkidaşı Biden'ın nisan ayında bir konuşmada kendisine yönelik "katil" ifadesini kullanmasıyla alaklı, "Biden'ın açıklamasının kendisini tatmin ettiğini" söyleyerek Biden'a hakkında dikkat çeken bir övgüde bulundu. ABD'li mevkidaşının selefi Donald Trump'tan çok farklı olduğunu vurgulayan Putin, "Biden'ı "tecrübeli bir devlet adamı" olarak tanımladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal