Bergama’da Gezilecek Yerler

İzmir’in ilçelerinden biri olan Bergama, antik uygarlıkların yaşadığı önemli bir yerleşim yeridir.

22.06.2020-14:23 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-14:22) Bergama’da Gezilecek Yerler

Karesi, Saruhan, Manisa Sancağı’na bağlı olarak, yüzyıllardır çeşitli çatılar altında varlığını sürdürmüş bu bölge, farklı tarihsel mekânlara da ev sahipliği yapmıştır. Zira, Bergama’da gezilecek yerler, aynı zamanda geçmişin serüvenini de keşfetmek için ideal bir potansiyel barındırmaktadır.

Bergama’nın Adı Nereden Gelmektedir?

‘‘Bergama’’, ‘‘Pergamon’’ sözcüğünden türemiştir. Anlamı ‘‘yüksek tepedeki yerleşim yeri, burcun üstündeki yer’’ demektir. Bölgenin adı, ‘‘perg’’ (burç) ve ’’uma’’ (halk) sözcüklerinin birleşmesinden oluşur. Tarihte Luviler’e de ev sahipliği yapmış Bergama’da, Helenleşme dönemiyle birlikte, bu isim de dönüşüme uğramıştır.

2014’te, Dünya Mirası listesine dahil edilen Pergamon, bir antik kent olarak da tarihe geçmiştir ve bugün ziyarete açık durumdadır.

Bergama, Hitit’ten Yunan’a, Bizans’tan Roma’ya, Selçuklu’dan Osmanlı’ya değin birçok kültürü bir arada barındırmıştır. Karesioğulları için de stratejik bir üs gibi kullanılmıştır. Dolayısıyla, Bergama’da gezilecek yerler, her renkten ve her sesten, tarihle kucak kucağa bir bütünlük taşımaktadır.

Bergama’yı Neden Tercih Etmelisiniz?

Bergama’da gezilecek yerler kapsamında, özellikle tarihsel olarak burayı tercih etmeniz için özel sebepler bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını sıralayacak olursak;

*İzmir’in tek dünya miras değeri olarak tescillenmiş antik bölgesi Pergamon buradadır.

*Eczacılığın kilit merkezlerinden biridir. Tarihin ilk hekimlerinden Galen burada yaşamıştır. Tıbbın sembolü olan çiftli yılan buradan çıkmıştır. Bergama, şifa merkezlerinin de ana yurtlarından biri şeklinde görülmektedir.

* Parşömen Bergama’da bulunmuş ve buradan dünyaya yayılmıştır.

*Görüntüsü de oldukça ilginç olan, tarihin en dik tiyatrosu Bergama Antik Tiyatrosu buradadır.

*İncil’de adları geçen cemaatlerden birinin Anadolu’da yaşadığı bölgedir.  ‘‘Mahşerin 7 Kilisesi’’nden biri olan ve Hz. İsa’nın üçüncü seslenişini yaptığı söylenilen ‘‘Bergama Kilisesi’’ buradadır.

Bergama’yı Nasıl Keşfedebilirsiniz?

Bergama’yı gezmek için, temel bazı bilgileri edinmeniz ve kendinize o yönde bir rota çizmeniz fayda sağlayacaktır.

Öncelikli olarak, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pergamon Antik Kenti’ni kesinlikle gezmelisiniz. M.Ö 7. yüzyıla uzanan geçmişiyle Pergamon, büyük bir krallığa ev sahipliği yapmıştır. Burada heybetli akropolü, tiyatro alanını, agorayı, tapınakları, yerleşim yerlerini, ‘‘gym’’leri görebilmeniz mümkündür. Bergama’da gezilecek yerler denilince, ilk akla bu antik bölge gelmektedir.

Sular altında kalacağı gündeme getirilen Allianoi Antik Kenti de gezilecek bölgeler arasında sayılabilir. Kimi zaman buraya girişler yasaklansa da eğer gittiğinizde giriş izni varsa yahut alanı çevresinden bile görebiliyorsanız, bu tarihsel tecrübeyi mutlaka yaşamanızı tavsiye ederiz.

Şifanın ana yurdu kabul edilen Bergama’da yer alan, Asklepion Antik Kenti de gezmek için önemli bir yerdir. Dünyanın ilk psikoterapi merkezinin burada olduğu bilinmektedir.

Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmiş, yüzyılların eseri Ulu Cami’yi de görmenizi öneririz. Caminin yapılmasında Roma dönemindeki taşlar kullanılmıştır. Burası, gotik mimari etkileri taşıyan, tek minareli bir yapıdır.

Süregiden yaşamları görmek adına, Bergama’daki sokakları da keşfetmenizi öneririz. Daracık ve gizemli mahalle aralarıyla, tarihi Bergama evleri de gezinize cazibe katabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal