Büyükelçi Krizinin Detayları Belli Oldu, Başkan Erdoğan'ın Kararlı Duruşu Etkisini Gösterdi!

Başkan Erdoğan'ın kararlı duruşu sonrası geri adım atan büyükelçiler, geri adım atmak için ABD'den talimat beklemiş.

27.10.2021-09:43 - (Son Güncelleme: 27.10.2021-10:22) Büyükelçi Krizinin Detayları Belli Oldu, Başkan Erdoğan'ın Kararlı Duruşu Etkisini Gösterdi!

Geçtiğimiz günlerde aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa gibi ülkelerin bulunduğu 10 büyükelçi ortak hazırladıkları bildiride Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını istediklerini açıklamıştı. Bu sorun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geri adım atmaması ile çözüme kavuşmuştu. Ancak dış basın organları yaptıkları haberlerde konuyu çarpıtma yoluna gitti. İngiltere'nin en önde gelen gazetelerinden olan The Guardian yaptığı haberde şu açıklamalara yer verdi; "Türkiye, büyükelçileri sınır dışı etme tehdidinden geri adım attı", Dünyaca ünlü New York Times gazetesi ise "Erdoğan, 10 büyükelçiyi sınır dışı etme kararından geri adım attı", Washington Post gazetesi "Erdoğan, büyükelçileri gönderme tehdidinden vazgeçerek ABD ve diğer Batı müttefikleriyle krizden kaçındı" ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMATI VERMİŞTİ

Olayın aslı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,10 büyükelçinin açıklamaları üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na verdiği talimatta, büyükelçilerin istenmeyen adam ilan edilmesin istemişti. Bunun üzerine bakanlık ile iletişime geçen büyükelçiler, yanlış anlaşıldıklarını belirleterek, düzeltme metni hazırlama önerisinde bulundular. Bakanlık ise bunu öneriyi kabul etmedi ve büyükelçileri Viyana Sözleşmesi'ne uyulmasına davet etti.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDEN EMİR BEKLEMİŞLER

Bakanlık büyükelçilere yaptığı açıklamada, olayın kabine toplantısına kadar bitmesi talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı duruşu sonrası geri adım atan 10 büyükelçi, tam 47 saat sonra bir bildiri daha yayınlayarak Viyana Sözleşmesi'ne uyacaklarını bildirdiler. Gecikmeli olarak yapılan açıklamanın, büyükelçiliklerin ABD'den onay alırken yaşanan saat farkı olduğuna dikkat çekildi.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

1957’de Paris’te doğan Kavala, liseyi İstanbul’da Robert Koleji Lisesi’nde okudu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme,  Manchester Üniversitesi’nin ekonomi bölümünden mezun olarak üniversite diplomasını aldı. Mehmet Kavala’nın ölümünden sonra 1982 yılında Kavala Grubu’nda yöneticiliğe başladı. Kavala’nın Türk – Polonya İş Konseyi, Türk – Yunan İş Konseyi gibi çeşitli kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. 1982 yılında ülkeye dönüşünden sonra yayıncılık faaliyetlerinde bulunan Osman Kavala, İletişim Yayınları’nda bir süre çalıştı. Kavala hala Aras Yayıncılık’ta yönetim kurulu üyeliği görevine devam ediyor.  Akademisyen Ayşe Buğra ile 1988 yılından beri evlilikleri sürmektedir. Osman Kavala’nın çocuğu bulunmuyor.

Sivil toplum faaliyetlerinde sürekli görev alan Osman Kavala, Açık Toplum Vakfı, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanlığı, TESEV, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü gibi kuruluşlarda yer alıp çeşitli aktivistlikler yaptı. 

OSMAN KAVALA NEDEN TUTUKLU?

Zengin iş adamı ve aktivist Osman Kavala, 1 Kasım 2017’de tutuklandı. Gezi Parkı olaylarının azmettiricisi, yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanıyor. Aynı zamanda 17-25 Aralık kumpası, FETÖ üyeliği ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. 18 Şubat 2020 tarihinde Gezi Parkı Davası’ndan beraat eden Davala, tahliyenin hemen ardından TCK’nın 309. maddesinden yeniden gözaltına alındı. Aynı maddeden 19 Şubat’ta tutuklandı. 1 Kasım 2017’den beri Silivri Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal