02.01.2020-14:04 (Son Güncelleme:01.02.2023-10:06)


1

Barış Manço kimdir?

Barış Manço kimdir?

Barış Manço 2 Ocak 1943'de İstanbul'un Üsküdar ilçesinde doğdu. 1 Şubat 1999'de Kadıköy'de hayata gözlerini yumdu. Barış Manço Türk sanatçı; şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, Devlet Sanatçısı ve kültür elçisi gibi unvanlara sahiptir.



2



3

Aynı zamanda Anadolu Rock kültürünün kurucuları arasında yer almaktadır. Yaşamı boyunca 200'den fazla şarkı bestelemiş ve bu şarkılarla birlikte on iki altın, bir platin albüm ve kaset ödüllerine layık görülmüştür. Şarkıları başta Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olmak üzere birçok dile çevrilmiş ve bu dillerde yorumlanmıştır. Programları vasıtasıyla birçok ülkeye seyahat gerçekleştirmiştir. Bu nedenle Barış Manço'ya "Barış Çelebi" lakabı takılmıştır. Başarılı sanat hayatıyla birlikte 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. Türk vatandaşlarının en sevdiği sanatçıların başında gelmektedir.



4

Hayatı

Hayatı

Barış Manço Rikkat Uyanık ve İsmail Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğudur. Asıl adı Mehmet Barış Manço'dur. Annesi Rikkat hanım uzun yıllar Devlet Konservatuvarı'nda Türk Sanat Müziği hocalığı yapmıştır. 2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar'da Zeynep Kamil Hastanesi'nde doğan şarkıcı, Mehmet Barış ismini 2. Dünya Savaşı'nın en yoğun yaşandığı zamanlarda doğduğu için almıştır.



5

Üç yaşından sonra ebeveynlerin ayrılması üzerinde babasıyla birlikte yaşamaya başlayan Barış Manço, bu süre boyunca sürekli ev değiştirdi. Cihangir, Üsküdar, Kadıköy ve Ankara'da yaşadı. Bir süre Galatasaray Lisesi'nde yatılı olarak okudu. Ancak daha sonra babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrıldı ve öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde sonlandırdı.



6

Sanat kariyeri

Sanat kariyeri

Barış Manço küçük yaşlardan itibaren müzik ile ilgilense de amatör olarak müziğe başlaması 1957 yılına rastlamaktadır. 1958 yılında kurduğu Kafadarlar grubu ile Rock'n Roll coverları yapmaya başladı. Aynı zamanda ilk bestesi olan Dream Girl'i bu dönemde yayınladı.



7

Barış Manço, lise yıllarının sona ermesiyle birlikte Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi aldı. Öte yandan "Lemistgress" adında uluslararası müzik grubunda yer aldı. Bu grupta yer aldığı sürede Paris Olympia'da konser verdi ve 1966 yılında yine Paris'te 45'lik plak çıkardı.



8

Eşi kim?

Eşi kim?

1970 yılında ülkesine döndükten sonra Fuat Güner ve Mazhar Alonson ile birlikte "Kaygısızlar" adlı müzik grubunu kurdu. Bu grubun en önemli özelliği Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu'dan beslenen pop folk tarzı müzik yapmasıydı. Dağlar Dağlar isimli şarkısı bu dönemde çıktı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. 1978'de Lale Manço ile dünya evine girdi ve bu evlilikten Doğukan ve Batıkan isimlerinde iki erkek çocuğu dünyaya geldi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr