07.10.2020-16:46 (Son Güncelleme:24.04.2024-10:59)


1

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte tezgahlardaki yeri almaya başlayan hamsi, palamut, lüfer, uskumru gibi balıklar, vücut direncinin artmasını sağlayarak hastalıklara karşı koruma sağlar. Düşük yağ oranına sahip ve yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan balık, tam bir omega-3 deposudur! Aynı zamanda A, D, B grubu (B2,B3,B6,B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum içinde iyi bir kaynaktır. Peki, balık pişirirken besin değerini artırmak için neler yapılabilir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkülah balıktan maksimum fayda sağlayabileceğiniz 5 önemli kuralı sizin anlattı. İşte detaylar…



2

Yağda Kızartmayın, Hafif Sulu Bırakın

Yağda Kızartmayın, Hafif Sulu Bırakın

Özellikle küçük balıklar için tercih edilen kızartma yöntemi, yüksek ısıya maruz kalmasından dolayı yapılarının bozulmasına yol açarak protein içeriğinin azalmasına neden olur. Ağırlığının yarısı kadar yağ çeken bu balıklar için kalori miktarı da artar.



3

Balığın sahip olduğu besin değerinden faydalanabilmek için ızgara, fırınlama ya da buharda pişirme gibi daha sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi önerilir. Balığı fazla pişirmeden, hafif sulu kalacak şekilde pişirmeye özen gösterin.



4

Kılçıklarını Atmayın

Kılçıklarını Atmayın

Hamsi ve istavrit gibi küçük balıkların, faydalarını arttırmak için kılçıklarıyla birlikte tüketilmesi önerilir. Kılçıkta bulunan yüksek kalsiyum ve fosfat miktarı özellikle kemik sağlığının korunmasını osteoporoz riskinin de azaltılmasını sağlar. Aynı zamanda eklem ağrılarına da iyi gelir.



5

Üzerine Bolca Limon Sıkın

Üzerine Bolca Limon Sıkın

C vitamini balıkta az bulunan bir vitamindir. Bu yüzden balığın bol limonla tüketilmesi çok önemlidir. Omega-3, kalp-damar sağlığını korumak ve vücut direncini arttırmak için vücut tarafından üretilmeyen, mutlaka dışarıdan alınması gereken önemli bir yağ asididir.



6

Soğan, Sarımsak Şart!

Soğan, Sarımsak Şart!

Balığın vazgeçilmezi soğan ve sarımsağın içeriğinde bulunan kuersetin gibi antioksidanlar bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Yapılan klinik çalışmalarda balığın içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitlerinin kan basıncı ve kandaki yağların düzeylerini düşürerek, insülin direncini azalttığı görülmüştür.



7

Özellikle yüksek kan şekeri seviyesine sahip olan kişilerin balığın yanında tüketeceği soğan, daha dengeli kan şekeri seviyesi elde etmesini sağlar.



8

Yeşil Salatasız Olmaz

Yeşil Salatasız Olmaz

Balığa en çok yakışan yeşil salatayı asla ihmal etmemelisiniz. Marul, göbek ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin üzerine sıkacağınız limonla C vitamini miktarını yükseltebilir, bu sayede balıkta bulunan omega-3’ün emilimini de artırabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR