Bakanlıklar fahiş oranda kira artışlarına dur diyecek! Kira zamlarında yeni model: O rakamı geçemeyecek

Fahiş kira artışlarına 'dur' diyecek çalışma başladı. Kira tutarları bölge bölge belirlenecek, üzerinde artış istenemeyecek. Hükümet spekülatörler ve stokçulardan sonra konut sektöründe de yeni adımlara hazırlanıyor. Fahiş kira artışları masaya yatırıldı ve ilgili bakanlıklarda aşırı kira artışına "dur" diyecek bir çalışma başladı. İşte fahiş kira zamlarının yapıldığı iller için atılacak son dakika adımının detayları...

24.05.2022-09:12 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-09:25) Bakanlıklar fahiş oranda kira artışlarına dur diyecek! Kira zamlarında yeni model: O rakamı geçemeyecek

Son zamanlarda ev kiralarındaki fahiş artışlar sebebiyle vatandaş zor durumda kaldı. Bu durumdan ötürü ilgili bakanlıklar devreye girdi. Ev kiralarındaki fahiş rakamlar ve yüksek zam yapma furyasına müdahaleye hazırlanılıyor. Hükümet ve AK Parti, spekülatörler ile stokçulardan sonra fahiş kira artışlarını da masaya yatırdı. Genel merkez ve ilgili bakanlıklarda aşırı kira artışına "dur" diyecek bir çalışma başladı. İstanbul gibi fahiş kira artışlarını yapıldığı iller için kiralara sınırlama getirilmesi gündemde.

İşte ev kiraları için yeni model ve kira artışı önüne konacak barajlar...

Genel merkez ve bakanlıklar ev kiraları için harekete geçti

Kiralarda son zamanlarda yaşanan fahiş artışlar Türkiye'nin önemli konu başlıklarından biri haline gelince konu AK Parti ve ilgili bakanlıklar tarafından ele alındı. Serbest piyasa ekonomi kurallarına uygun olarak kiralara sınırlama getirilip getirilemeyeceği, getirilirse bunun sıkıntı yaratıp yaratmayacağı üzerinde duruldu.

Ev kiralarında ev sahibinin yapacağı artışa Hollanda modeli

Bu tartışmalar içinde Hollanda modeli gündeme geldi ve bunun örnek alınabileceği konusunda görüş oluştu. Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale kararı vermişti.


Alt gelir gruplarına kiralanan evler

Bu bağlamda kirası 763 Euro'ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler için de puanlama sistemi getirildi.

Belli iller sınırlama

AK Parti ve ilgili bakanlıkların üstünde durdukları alternatife göre kira artışlarına bir sınırlama getirilecek. Ancak bu, Türkiye'nin tümünde değil fahiş artışların yaşandığı İstanbul, hatta İstanbul'un da bazı bölgeleri gibi fahiş fiyat artışlarının yaşandığı illerde geçerli olacak.

Buralar için idarenin belirleyeceği bir oran olacak ve bu oranın üzerine çıkılmayacak.


Mevcut uygulama

Borçlar Kanunu doğrultusunda, 5 yıla kadar olan kira artışları TÜFE'ye göre yapılıyor. Ev sahibi 5 yılın sonunda kira düşük kalmışsa bunun üstünde bir oran isteyebiliyor. Ancak şu anda uygulamada bu kurallar tamamen rafa kaldırılmış ve iş adeta çığırından çıkmış durumda.

Kira sözleşmesinin üstünde 2 yıl geçenler bile kiracıları TÜFE'nin çok çok üstünde rakamlara zorlamakta.

AK Parti yapılacak düzenleme ile bu mağduriyetlerin tümünü gidermek istiyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal