Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Baba, Oğul, Dede
Halit Emre Aydın
Baba, Oğul, Dede
19.06.2020 Cuma 14:25

Hem İmtihan Hem Nimet; Bir Erin Yeryüzüne Vurabileceği En Büyük Damga Evlat.

Her ne kadar analarımızın fedakarlıkları, emekleri ve çabaları bir babaya göre daha görünür, daha meşakkatli, daha şefkatli olsa da babaların bu manadaki zahmetlerinin her zaman yeterli değeri görmediğini düşünürüm.

Ana evladı için mücadele eder, çabalar, baba ise evladı için dünya ile mücadele eder, evladı dünyaya yenilmesin, evladı da kendi evlatları için dünya ile mücadele edebilsin diye didinir durur.

Ana evladın günü için kendi feda ederken, baba evladın yarını için kendini heba eder.

Zira ulu kelam, Kuran-ı Kerime göre de evladın yetişmesinde, terbiyesinde, eğitim ve öğretiminde babanın sorumluluğu çok ağırdır.

Mamafih insan fıtratının ve ahlakının helal ve temiz rızık ile ancak abad olacağı gerçeği ile rızkın ana sorumlusu olan babanın bu meyanda dahi yükü ağır, ödevi büyüktür.

Her evladın yetişmesinde, ilerlemesinde, uhrevi ve dünyevi makamlara sahip olup, vatana, millete, ümmete hizmet eden, edebilen bir birey olmasında babanın rolü muazzamdır.

Bir baba evladının iyi bir eğitim alıp, hem ayakta kalıp mücadele gücü kazanması için, hem de ehline hizmet edebilmesi için elinden geleni yapar. Kendi ilminin yettiği zuhurda kendi eli ve dili ile, yetişemediği yerde evladının ilim sahiplerinden istifade edebilmesi için lazım gelen koşulları oluşturmak için canını dişine takar.

En basit hali ile kendi hayatımın çerçevesinden baktığım zaman, Rahmetli Dedem Müftü Halit Aydın’ın 5 erkek evladını yetiştirirken gösterdiği ihtimamı, her birinin hem mümin birer kul hem de milletine hizmet edebilecek noktalara gelecek nitelikte olmaları için gösterdiği çabanın hem şifahen hem de sonuçları itibari ile şahidi olmam benim de evlatlarımı yetiştirirken bu konudaki hassasiyetimin yükselmesine çok büyük etki etmiştir.

Rahmetli dedemin babası Hacı Hafız İsmail Efendi’nde başladığı akabinde yöremizin önde gelen ilim adamlarında devam ettiği tahsil hayatını ömrü boyunca ilme ve insan yetiştirmeye yüksek önem vererek devam ettirmiş. Bugün bir evladı dünya çapında bir beyin cerrahı ve mütefekkir, bir evladı on binlerce öğrencinin istifade ettiği bir eğitim kurumunun kurucusu bir eğitimci, bir evladı iyi bir doktor ve yüzlerce insana istihdam sağlayan bir dava adamı, bir diğeri yine ulusal çapta bir ilahiyat profesörü eğitimci ve son evladı da bir çok başarıya imza atmış, ehline sahip bir iş insanı olmuş ise ve hepsinden önemlisi bu beş erkek evladın her biri dini bütün, vatansever, ülkesine bağlı ve hadim birer beşer olmuşlar ise rahmetli dedeciğimin senelerce onlara verdiği emeğin etkisi ve sonucudur.

Bugün dört evladını Allah inancı ve korkusu ile yetiştiren, her birimizin milletine sadık, vatanına bağlı birer birey olmamız emeklerinin sonucu olan, her biri başarılı olsun diye tüm imkanlarını ve enerjisini seferber etmiş babamız Dr. Ömer Aydın’ın gölgesi üzerimizde olmasa biz bugün olduğumuz yerlerde olabilir miydik?

Zira dünya tarihi, ülkemizin tarihi de bu ve benzeri yüzlerce örneği barındırmıyor mu?

Babası Yesügay'ın Hayali ve Eğitimi Olmasa Timuçin Cengiz Han Olabilir Miydi ?

Ertuğrul Gazi, Ertuğrul Gazi Olmasa Osman Gazi 632 Yıl Hükümranlık Sürecek Osmanlı Hanedanını Kurabilir Miydi?

II.Murad’ın tahayyülü, yetiştirmesi ve ihtimamı olmasa II. Mehmet, Fatih olup peygamber efendimizin müjdesi hadisine vasıl olabilir miydi?

Mehmet Sıddık Özal evlatlarının eğitimi ve iyi birer insan olması için çabasına çaba katmasa Korkut Özal’ı, Turgut Özal’ı tanır mıydık?

Kaptan Ahmet Reis, evladı iyi yetişsin diye gece gündüz çalışıp, o vatana millete hayırlı bir nefer olsun diye emek üzerine emek katıp, kendisi futbolcu olmak isterken karşı çıkıp daha hayırlı işler yapmasını tavsiye etmese idi, bugün Türkiye’nin gelmiş geçmiş en başarılı siyasetçisi, 19 yıldır Türkiye’yi zirveden zirveye taşıyıp çağ atlatan, ümmetin umudu, milletin güvenli limanı ve gururu Recep Tayyip Erdoğan olur muydu?

İnsanımızın medeniyet kökleriyle irtibatları kesilmek istenirken, cesaretle bir adım öne çıkarak, o irtibatı muhafaza etmek için adeta göğsünü, bedenini siper eden Sadık Albayrak, davası, hem kendi çocukları hem milletin çocukları için defalarca medreseyi Yusufiyede çile doldurmuş Sadık Albayrak,  göz nurunu el yazması eserlerini evlatları iyi bir eğitim alsın diye elden çıkaran Sadık Albayrak ve öğretileri olmasa, bugün ülkenin orta ve uzun vadeli enerji politikalarından oluşan “Milli Enerji ve Maden Strateji Belgesi"ni hazırlayan ve enerjide yerlileşme oranını arttırıp, enerji ithalatını gerileten, Türkiye’yi dünya enerji politikalarını belirleye birkaç ülkenden biri haline getiren, ABD Başkanı’nın "Türk ekonomisini mahvedeceğim” dediği 2018 Ağustos ayındaki spekülatif döviz saldırısının ardından "Türkiye iflas eder, Dolar 10 lira olur, faizler tavan yapar, şirketler batar, Türkiye yeniden IMF’nin kapısına dayanır" paniğinde ekonominin yönetimini üstlenerek, ateşten gömleği giyen bir babayiğit olan Berat Albayrak yetişir miydi ?

Velhasıl kelam babalar bazen görünen ama çoğu zaman varlıklarının manası ve gücü anlaşılmayan birer kahramandır. Baba evladının, milletinin ve neslinin geleceği için canını dişine takar, dünya ile mücadele verir.

Rabbim bizlere de yukarıdaki emsal şahsiyetler gibi birer baba olup onları eserleri evlatlar gibi evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin.

Hepinizin, hepimizin babalar günü kutlu olsun.

İyi ki senin oğlunum Babam !