Ayak mantarı nedir, belirtileri nelerdir, ağrı yapar mı, bulaşıcı mıdır? Ayak mantarına iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler

Ayak sağlığını olumsuz etkileyen ayak mantarına karşı uygulayabileceğiniz doğal ve bitkisel yöntemleri bir araya getirdik. İşte ayaklarınızı mantardan kurtarıp sağlığa kavuşturacak 8 doğal ve bitkisel yöntem...

25.03.2022-10:30 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-14:24)

Ayak mantarı, ayaklarda kaşıntı ve kırmızı döküntüye neden olan mantar enfeksiyonudur. Genellikle ayak parmak arasında başlar ve ağrıya neden olan döküntülere ve kaşıntıya neden olur. Ayaklarda oluşan mantar daha önceden bulaşmış olan diğer mantar enfeksiyonlardan kaynaklı oluşabilir. Bunlar, tırnak mantarı, tırnak batması, candida veya diğer maya enfeksiyonları, oral pamukçuk ve hatta menenjittir. 

Ayak mantarına yol açan faktörler

- Ayağınızın çok terlemesi

- Uzun süreli ve sıkı ayakkabılar giymek

- Islak zemine ayak basmak

- Halka açık spor merkezlerini kullanmak

- Kalabalık havuz kullanımı 

- Banyo sonrası ayaklarınızı ve parmak aralarını iyice kurulamamak 

Ayakta mantar olduğunu nasıl anlarız?

Ayak kokusu neden olur?

- Ayak parmaklarının aralarında soyulma, beyaz iltihaplı bir görüntü veya açılmalar varsa

- Ayaklarda yoğun kaşıntılar, kızarmalar, kabarcıklar varsa

- Ayak tabanında döküntüler, kızarıklıklardan şikayet ediliyorsa

- Tırnaklar fazla kalınlaşıyor, soyuluyor ve tırnakların renginde değişmeler gözleniyorsa ayak mantarından söz edilebilir.

Ayak mantarı bulaşıcı mıdır?

Ayak mantarı hızlı bir şekilde bir ayaktan diğer ayağa ya da kişiden kişiye çok kısa sürede bulaşır. Hızlı bulaşması aile bireyleri arasında görülme olasılığını arttırır. 

Özellikle güzellik salonu, spor salonu, plaj, havuz, cami, yatılı okul gibi ortak alanların paylaşıldığı yerlerde görülür. Ayrıca ortak kullanılan ayakkabı, çorap, terlik, havlu gibi ürünler de ayak mantarının kolaylıkla bulaşmasını sağlar.

Ayak mantarına ne iyi gelir?

Elma sirkesi

Elma sirkesi asidik içeriği bakterileri öldürür. Bir kabın içerisine biraz su ve 1 fincan elma sirkesi ekleyip karıştırın ayaklarınızı bu suyun içerisinde bir süre bekletin. Ayrıca elma sirkesini bir pamuğa döküp mantarlı bölgeye direk uygulayabilirsiniz. 1 saat kadar bekletip normal su ile durulayın.

Elma sirkesi neye iyi gelir?

Pirinç unu ve elma sirkesi

Pirinç unu anti fungal özelliklere sahip olduğu için ayak mantarı tedavisinde etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Biraz pirinç unu ile elma sirkesi hamur kıvamına gelinceye dek karıştırın daha sonra tırnaklara uygulayın ve bir süre beklettikten sonra durulayın. 2 hafta boyunca düzenli uygulayın.

Karbonat

Ayak mantarı için etkili özelliklere sahip karbonat içerdiği enzimler ile cilt yapısını besler ve yumuşatır. Yarım fincan suyun içerisine biraz karbonat ekleyip karıştırın. Mantarlı alana uygulayıp 10 dakika bekletin daha sonra ılık su ile durulayın. Her gün düzenli olarak yapmalısınız.

Kekik yağı ve zeytinyağı

Ağrı giderici, anti bakteriyel, anti viral, antiseptik, anti fungal ve anti paraziter özelliklere sahip olan kekik yağını ayak mantarı tedavisinde uygulayabilirsiniz. Birkaç damla kekik yağı ile biraz zeytinyağı karıştırın. Karışımı etkilenen alanlara uygulayın ve 1 saat bekletildikten sonra alan su ile durulayın.

Ayak mantarına ne iyi gelir?

Sarımsak ve zeytinyağı

Sarımsak antibiyotik özelliğinin yanı sıra anti bakteriyel özellikte içerir. Zeytinyağı içerisinde doğranmış sarımsak ekleyip kaynatın. Kaynayan karışımı süzün ve soğuması bekleyin. Soğuyan yağı pamuk yardımıyla mantarlı alana uygulayın bir süre sonra durulayın. Her gün düzenli olarak yapın.

Limon ve zeytinyağı

Limon suyu ve zeytinyağı karışımı ayak mantarı için farklı bir çözüm yoludur. Eşit miktarda limon suyu ile zeytinyağı karıştırın ve elde edilen karışımı tırnaklara pamuk yardımı ile uygulayın. Karışımı tırnaklarda bir süre beklettikten sonra ılık su ile durulayın.

Lavanta yağı ve çay ağacı yağı

Antiseptik özellikler içeren lavanta yağı mantar tedavisinde kullanılabilir, mantarın yayılmasını engeller ve etkilerini azaltır. 5 damla lavanta yağı ve 5 damla çay ağacı yağını karıştırıp bir pamuk yardımıyla tırnaklarınıza uygulayın yaklaşık 10 dakika kadar bekletip ılık su ile durulayın. Günde 3 kez yapabilirsiniz.

Portakal yağı ve üzüm çekirdeği yağı

Hassas cilde sahip olanlar için üzüm çekirdeği yağı ile portakal yağı karıştırılarak kullanılabilir. Günde 2 ya da 3 kez uygulayın ve ılık su ile durulayın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal