Avustralya'dan Fransa'ya Yanıt: Pişman Değilim!

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Fransa ile 90 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasını iptal etme kararından pişman olmadığını dile getirdi.

20.09.2021-16:05 - (Son Güncelleme: 20.09.2021-16:47) Avustralya'dan Fransa'ya Yanıt: Pişman Değilim!

Pasifik hattı bölgesinde Çin'in yükselen varlığına karşılık ABD'nin, İngiltere ve Avustralya ile birlikte kurmuş olduğu AUKUS ittifakı, Kuzey Atlantik Paktı'nda (NATO) bulunan bir diğer müttefik ülke olan Fransa ile ilişkileri gerilmiş bir halde.

ABD ve İngiltere'nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojilerini paylaşacak olmalarını ilan etmelerinden sonra Fransa ile 90 milyar dolarlık denizaltı anlaşmasını iptal etme kararından dolayı pişman olmadığını ifade etti.

AVUSTRALYA SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Avustralya'nın başkenti Canberra'da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Scott Morrison, ülkesinin Fransız Donanma Grubu ile 2016 yılında yapılan 90 milyar dolarlık geleneksel denizaltı filosu inşa etme projesinin iptali üzerine, karara sert tepki gösterdi. Bunun üzerine büyükelçisini geri çağıran Fransa'nın aldığı kararla ilgili bir açıklama yapıldı.

KARARDAN PİŞMAN DEĞİLİM 

Başbakan Morrison, ''Avustralya'nın ulusal çıkarlarını ilk sıraya koyma kararından pişman değilim. Asla olmam'' ifadelerini kullandı.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Morrison, Fransa'nın büyükelçisini geri çağırmasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirirken Fransa'nın da anlaşmanın iptaliyle yaşadığı hayal kırıklığını anladıklarını ve saygı duyduklarını söyledi.

ULUSAL ÇIKARLARA UYGUN KARARLAR ALINMALIDIR

Fransa'yla Avustralya'nın anlaşmayı bitirme kararı verdiklerini bildiren Morrison ifadelerini şu şekilde sürdürdü:

''Karar bununla ilgiliydi. Avustralya'nın egemen çıkarlarını korumakla ilgiliydi. Ve elbette, Fransız Hükümeti, Deniz Kuvvetleri Grubu ve proje üzerinde çalışanlar için bu büyük bir hayal kırıklığıdır. Dolayısıyla hayal kırıklıklarını anlıyorum. Ancak aynı zamanda Avustralya, herhangi bir egemen ulus gibi, her zaman egemen ulusal savunma çıkarlarımıza uygun kararlar almalıdır.''

MORRİSON ELEŞTİRİLERİN DOĞRU OLMADIĞINI SAVUNDU

Morrison, anlaşmanın iptaline dair Fransa'ya bilgi verilmediği yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını savundu ve '''Birkaç ay önce doğrudan benim tarafımdan dile getirilen bir konuydu ve savunma bakanları ve diğerleri de dahil olmak üzere bu konuları konuşmaya devam etmiştik. Daha önce sözleşmede bir dizi konu vardı ve devam ettiğimiz sözleşme boyunca birçok kez tartıştık.'' şeklinde ifadelerini sürdürdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a anlaşmanın iptalinden önceki gece bilgi verdiklerini açıklayan Morrison, ''Stratejik ulusal çıkarlarımıza dayalı bir karar alacağımızı çok net bir şekilde belirtmiştik.'' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal