Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarında ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) toplam büyüklüğünde değişiklik yapmadı.

10.06.2021-16:06 - (Son Güncelleme: 10.06.2021-16:15) Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

ECB tarafından yapılan açıklamada, yönetim konseyinin, bugünkü toplantısında, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı, politika faizinin 0, mevduat faizinin yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 0,25’te sabit bırakıldığı açıklandı.

Açıklamada, ECB’nin, enflasyon görünümü yüzde 2’ye yaklaşıncaya kadar faiz oranlarını mevcut veya daha düşük seviyelerde tutmayı planladığı belirtildi. Zaten, piyasa beklentisi, ECB’nin faiz oranlarında ve PEPP’in toplam büyüklüğünde değişiklik yapmaması yönündeydi.

PEPP’te toplam 1 trilyon 850 milyar euroluk net varlık alımlarının Mart 2022’ye ya da Kovid-19 krizi bitene kadar devam edeceği ifade edildi. Gelecek çeyrekte PEPP kapsamındaki net alımların yılın ilk aylarına oranla daha yüksek hızda yapılmasının beklendiği kaydedildi.

Ayrıca, ECB’nin varlık alım programı kapsamındaki net alımları da aylık 20 milyar avro seviyesinde devam ettireceği belirtildi.

PANDEMİ ALIM PROGRAMI BÜYÜKLÜĞÜ DEĞİŞMEDİ

Tamamını kullanılmasına ihtiyaç olmayacağı da vurgulanan pandemi acil alım programının olumlu finansman şartlarının sürdürülmesi için gerektiğinde büyüklüğünün yeniden ayarlanabileceği de ifade edildi.

Programın büyüklüğü daha önce açıklandığı gibi 1,85 trilyon euro seviyesinde tutuldu. Varlık alım programında (APP) aylık 20 milyar euro olan alım hızı da değişmedi. Metinde varlık alım programının olası faiz artışından kısa süre öncesine kadar devam edeceği ifade edildi. Karar metnine göre, varlık alımları piyasa şartlarına göre esnek şekilde devam ettirilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal