Asgari Geçim İndirimi Belli Oluyor! AGİ 2022'de Ne Kadar Olacak?

Asgari geçim desteği hesaplandı ve ortaya belli bir fiyat çıktı. Böylece AGİ 2022'de ne kadar olduğu belli oldu. Peki, asgari geçim indirimi nedir?

26.02.2020-17:22 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-12:05)

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) birçok kişi tarafından sorgulanmakta, fiyatın tam olarak ne olarak ne kadar olduğu bilinmemektedir. 2022 asgari ücretin belli olması sonrası vatandaşlar 2022 AGİ ne kadar oldu sorusunu sıkça soruyor. Peki, asgari geçim indirimi nasıl belirleniyor? AGİ 2022 yılı için ne kadar? 

BAKAN AGİ HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Asgari ücretten bazı vergi dilimlerinin kaldırılması sonrası AGİ'nin ne kadar olduğu merak ediliyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "AGİ konusunda vergi alınıyordu. Şimdi bir o vergiden vazgeçtik. Yani AGİ için ne vergi alıyoruz ne de vergi iade ediyoruz. Böylece artık AGİ iade etmiyoruz. Bu durumda işçinin çalışanın bir kaybı yok." açıklamalarında bulundu. 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NEDİR?

AGİ, kişinin medeni durumuna ve çocuklarının sayısına göre değişen, vatandaşın toplam gelirinden çıkarılan kısımdır. Yani, kişi belli sebepler doğrultusunda bazı vergilerden muaf tutulmaktadır. AGİ fiyatı, işverene devlet tarafından verilen paradır ve bu sebeple işverenin gelir vergisinden düşülür. AGİ 2007 yılından beri vardır. AGİ, her yıl asgari ücretin değişmesiyle birlikte değişmektedir. Herkes verilen bir destek değildir; çocuk sayısı ve medeni hale bağlıdır.


ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ 2022 FİYATLARI

Asgari ücret 2022 yılı için net olarak 4 bin 250 liradır. AGİ de asgari ücrette anlaşıldıktan sonra belirlenir. Bundan önce evli ve çocuklara ayrım yapılarak daha fazla verilmekteydi. Verginin kaldırılmasıyla birlikte böyle bir ayrım kaldırıldı. Böylece AGİ de bir nevi kaldırılmış oldu.


AGİ KİMLERİ KAPSAMAZ?

- Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat çalışanları

- Ücret geliri elde etmeyen gerçek kişiler

- Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler

- Özel hizmetlerde çalışan şoförler

2022 ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret görüşmeleri 1 Aralık’ta başlayacak. Her asgari ücret zammı AGİ’ye de yansır. Hükümetin, işverenlerin ve işçilerin temsilcileri toplantıda yer alacak. Net olarak 3600’ün üstüne çıkması beklenen asgari ücret sonucu AGİ’nin de yüzde 22 oranında büyümesi beklenmektedir. Bu da en düşük yardımı 320 TL üzerinde tutar. AGİ formu internet üzerinden ya da şirketin insan kaynaklarından temin edilerek bulunup şirkete verilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal