Araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor: Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili EPDK'dan açıklama geldi!

Milyonlarca araç sahipleri akaryakıt fiyatlarının ne olacağını merak ediyor. En son 16 Nisan Cumartesi günü motorinde 1 lira 79 kuruşluk bir zam yapılmıştı. Bugün petrol fiyatları ortalama 113 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Gün içerisinde bir zam ya da indirim haberinin geleceği ise belirsiz. İşte akaryakıtta son duruma dair detaylar..

18.04.2022-10:00 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-10:23) Araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor: Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili EPDK'dan açıklama geldi!

Petrol fiyatlarındaki değişime bağlı olarak akaryakıt fiyatları artış ya da azalış gösteriyor. 18 Nisan Pazartesi günü brent petrol fiyatı, 113 dolardan işlem görürken akaryakıt fiyatlarında bugün bir indirim ya da zam haberi henüz aktarılmadı. Akaryakıt fiyatlarında son olarak 16 Nisan Cumartesi günü motorinde 1,79 lira zam gelmişti.

Petrol fiyatlarında son durum

ABD ham petrolü 108 dolar seviyesini geçerken, Brent petrol de yüzde 1'in üzerinde yükselerek 113 dolardan işlem görüyor. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak’ın, daha fazla ülkenin Rusya'dan enerji akışına yaptırım uygulaması durumunda fiyatların rekor düzeylere çıkabileceği uyarısından sonra küresel petrol fiyatlarında artış görüldü. 

Araç sahiplerini yakından ilgilendiriyor: Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili EPDK'dan açıklama geldi!

Fiyatlardaki artışın bir diğer sebebi ise Libya’da yapılan protestolar sebebiyle iki limanın kapatılması ve Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın petrol pazarındaki olaylar üzerine telefonla bir görüşme gerçekleştirmesi oldu.

Buna benzer Şanghay'daki salgına yönelik gelişmeler de çok yakından takip ediliyor.

Güncel motorin ve benzin fiyatları

İstanbul

Güncel akaryakıt fiyatları doğrultusunda;

İstanbul'da motorinin litre fiyatı ortalama 22.01 liradan satılırken, benzinin litresi ortalama 19 liradan alıcı buluyor.

EPDK’den zorunlu petrol stokuna ilişkin açıklama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerici ve akaryakıt dağıtıcılarının sahip olduğu zorunlu petrol stokunun, 7 Nisan - 31 Aralık 2022 (bugünler de dahil olacak şekilde) tarihleri arasında yüzde 17 oranına denk gelen miktarının piyasa faaliyetlerinde geçerli olabileceğini açıkladı.

EPDK, 14 Mart'ta yaptığı duyuruyla, 14-31 Mart 2022 tarihleri arasında yüzde 7, 1-12 Nisan 2022 tarihleri arasında yüzde 6 oranına denk gelen miktarının piyasa faaliyetlerine konu olması yönünde karar verildiğini ifade etmişti.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanır?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal