Ambalajı iade edene para dağıtılacak! BİM, ŞOK, A101, Migros ve tüm marketlerde depozito sistemine geçiyor...

Market ve ürün satan tüm iş yerlerini kapsayan önemli bir gelişme yaşandı. Tekrardan depozito sisteminin başlayacak olmasıyla, çevreyi korumayı amaçlayacak sistem sayesinde dönüşüm trendine büyük bir katkı sağlanmış olacak. Bu depozito sistemi sayesinde, plastik sektöründe geri dönüştürülmüş ham madde konusunda tedarik güvenliği içinde artış sağlamaya katkı sağlayacak. Bu uygulama işlemini duymuş olan tüm marketler bundan sonra bu sistemi kendi marketlerinde de sisteme geçireceklerini duyurdular. Peki, Depozito sistemi nedir? Hangi marketler bu uygulamayı faaliyete geçirecek? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.

27.05.2022-13:18 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-13:18) Ambalajı iade edene para dağıtılacak! BİM, ŞOK, A101, Migros ve tüm marketlerde depozito sistemine geçiyor...

Market ve ürün satan tüm iş yerlerini kapsayan önemli bir gelişme yaşandı. Tekrardan depozito sisteminin başlayacak olmasıyla, çevreyi korumayı amaçlayacak sistem sayesinde dönüşüm trendine büyük bir katkı sağlanmış olacak. Bu depozito sistemi sayesinde, plastik sektöründe geri dönüştürülmüş ham madde konusunda tedarik güvenliği içinde artış sağlamaya katkı sağlayacak. Bu uygulama işlemini duymuş olan tüm marketler bundan sonra bu sistemi kendi marketlerinde de sisteme geçireceklerini duyurdular. 

Depozito sistemi nedir? Hangi marketler depozito sistemini faaliyete geçirecek?

Çevreyi korumak amacıyla yeni bir sistem faaliyete geçirilmeye planlanıyor. Bu sistem tüm market ve iş yerlerini ilgilendirmiş olacak. Depozito sistemi sayesinde alınmış olan ürünün ambalajını belirlenmiş olan toplama yerlerine getirerek, iade bedelini alabilecekler. Hem vatandaşlar, hemde iş yerlerine geri dönüşüm sağlanmış olacak. 

Belirlenmiş olan düzenlemelerde, öncelikli olarak ilk önce içecek ürünleri başlayacak. Ambalajlı olan ürünlerin üzerilerine depozitolu şeklinde ambalaj belirtilecek. Depozito ücreti yazan ürünleri alan kişiler, tükettikten sonra iade etmeleri karşılığında depozito ücretlerini geri alabilecekler.  

Bu sistem Danimarka, Estonya, Norveç, Litvanya ve ABD gibi Ülkelerde depozito sistemi sistematik bir şekilde uygulanmaktadır. Avrupa Ülkeleri bu sıkı çalışmalar sayesinde %85 üzerinde geri dönüşüm sağlamaktadırlar.

Depozito sisteminin ilk sıralarında yer alan Litvanya bu konuda harika bir örnek olarak geçmektedir. 2 seneden az bir süre içerisinde uygulanmaya devam eden bu sistem sayesinde, içecek kutularında %91.9'luk geri dönüşüm oranına ulaştı. Norveç'te ise bu sistem, 2016 yılında %91,7 'lik oran ile arkasından takip eden ülke olmuş oldu. 

Paketleme sistemlerinde özellikle Coca Cola ve Nestle gibi içecek ambalajları için iddialı geri dönüşüm sağlamış olacak. İş olanaklarına da katkı sağlanmayı düşünülen bu sistemle birlikte hem çevresel atıkların azalması olacak hemde geri dönüşüm sayesinde maddi açılardan da bir tık katkı sağlaması planlanmaktadır. Depozito sisteminin başlamasının en önemli etkenlerinden biriside okyanus kirliliğinin sebebi. 

Depozito sistemi yeni iş alanları da oluşturacak.

İş olanakları sağlayan ve ekonomide gelişim sağlayacak olan depozito sistemi kent bütçeleri içinde faydalı olacak. Kentsel atık işletim sistemine de önemli katkıda bulunacak.

Depozite sistemine yönelen bu ilginin en büyük sebeplerinden biri de okyanus kirliliğidir. 

AB'de üzerinde alınan bu karar şimdiden diğer ülkelerde de etkisini göstermeye başladı. Kanada 11 Haziran'da tek kullanımlık plastik yasa taslağını Avrupa ile aynı şekilde yansıtacağını duyurmuştur. 

ambalaj getirene para dağılıtıyor

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal