Alzheimer Evreleri Ne Kadar Sürer?

Alzheimer ağır evre, alzheimer hastası ne kadar yaşar? Alzheimer kaç yılda ilerler? Alzheimer evreleri nelerdir?

02.05.2018-17:37 - (Son Güncelleme: 27.05.2021-17:11)

Çağımızın ve geleceğin en yaygın hastalılarından biri Alzheimer. Oldukça merak edilen ve araştırılan hakkında, en sık aratılan Alzheimer ağır evre, alzheimer hastası ne kadar yaşar? Alzheimer kaç yılda ilerler? Alzheimer evreleri nelerdir? Alzheimer hastalığı son evresi ne kadar sürer? Sorularının tüm detaylarını sizler için araştırdık.

ALZHEIMER AĞIR EVRE VE ALZHEIMER HASTASI NE KADAR YAŞAR?

Oldukça sık görülen ve beyin fonksiyonlarının işlevlerini kaybetmesi olarak tanımlanana Alzheimer hastalığının, bazı evreleri vardır ve bunlar 7 evreye ayrılmaktadır.

Alzheimer, teşhisi konulan bir hastanın yaklaşık hayatta kalma süresinin 3 ile 20 yıl arasında olduğu uzmanlar tarafından belirtilmekte. 

ALZHEIMER HASTALIĞININ EVLERİ NELERDİR?

Erken Evre Alzheimer HastalığıYakın geçmişe dair unutkanlık görülmeye başlanır. Unutkanlığın farkında olan kişilerde buna tepkisel olan depresyon belirtileri başlar.

Hasta yakınlarının fark edebileceği aksamalar dışında ciddi bir sorun gözlemlenmez. Hastanın iştahı azalıp, uyku düzeninde anormal bozukluklar olabilir.

Orta Evre Alzheimer Hastalığı

Unutkanlık dışındaki zihinsel işlevlerin bozulma hali belirgin bir duruma gelir ve günlük yaşamda kendini belli eder. Dil, görsel işleyiş, akıl yürütmeye yönelik durumlarda ciddi sorunlar yaşanmaya başlanır.

Dil bozukluğu daha çok kelime bulma güçlüğü şeklinde başlar ancak zamanla iletişim kurmada zorlanmalar meydana gelir. Bu dönemdeki akıl yürütme bozukluğu birinci evrede görülen tepkisel depresyon genellikle ortadan kalkar. Uyku düzeni daha da bozulur kuşkuculuk, güvensizlik, halüsinasyonlar çok sık yaşanır.

Alzheimer hastalığı

ALZHEİMER HASTALIĞI SON EVRESİ NE KADAR SÜRER?

İleri Evre Alzheimer Hastalığı

Bu dönemde zihinsel sorunlara birlikte fiziksel sorunlar da kendini belli etmeye başlar. Beslenme, giyinme, temizlenme gibi konularda bir kişinin yardımına ihtiyaç duyulur. İdrar kaçırma durumu bu evrede görülmeye başlanır.

Hareket sisteminde bozukluklar artar, istemsiz hareketler, epileptik nöbetler başlar. Hareket azlığı nedeniyle hasta enfeksiyon hastalıklarına karşı dayanıksız olur. Hastalar genellikle akciğer enfeksiyonu ya da diğer sistemik hastalıklar nedeniyle kaybedilir.

ALZHEIMER KAÇ YILDA İLERLER?

Bu hastalık ilk başlarda hafif unutkanlıklar gibi görülebilir. Ancak başlangıç evresi itibariyle hafif kognitif evre dediğimiz evrede 4-5 yıl durduktan sonra, hafif evre dediğimiz Alzheimer hastalığına dönüşmeye başlar. 4-5 yıllık ya da 5-6 yıllık bir evrede hastalık oldukça ilerler. Bu noktada orta evreye gelir. 3-4 yıllık orta evre, daha sonrasında da 3-4 yıl sürebilen ileri evreyi kapsar. Unutkanlık problemleri yaşamaya başladığınız anda muhakkak bir uzamana görünün.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal