Almanya'dan Türkiye ve Yunanistan'a Görüşme Çağrısı

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Akdeniz'de olanları yakından izlediklerini, artan gerilim sebebiyle kaygı duyduklarını ve 2 ülkenin direkt görüşmeler yapması gerektiğini dile getirdi.

10.08.2020-18:28 - (Son Güncelleme: 10.08.2020-18:27) Almanya'dan Türkiye ve Yunanistan'a Görüşme Çağrısı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj ile sismik arama çalışmalarına karşı duran Yunanistan, Avrupa ülkelerinden destek aramayı sürdürüyor.

Yalnızca Avrupa ülkelerinden destek istemekle kalmayan Yunan idaresi, geçen günlerde Mısır ve de Akdeniz'de deniz yetki alanı anlaşmasına imza atmıştı.

Ege ve Doğu Akdeniz konularını görüşme, problemlere hakça çözümler bulmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çalışmaların belli bir zaman için durdurulması emri vermişti.

Yunan idaresinin görüşmeye yanaşmamasından sonra, Oruç Reis sismik arama gemisi Akdeniz'deki çalışma alanına ulaştı ve faaliyletlerine başladı.

Mesele sebebiyle yer yer yükselen tansiyon sebebiyle, Almanya' Türkiye ile Yunanistan’ı direkt müzakere etmeye davet etti.

ENDİŞELİYİZ

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Akdeniz’in doğusuyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederek, şimdi orada tekrar tansiyon yükselmesi sebebiyle kaygı duyduklarını belirtti.

'En önemlisi ve acilen ihtiyaç duyulan şey, ilgili ülkelerin, Yunanistan ve Türkiye'nin birbirleriyle doğrudan görüşmeler yapmalarıdır.' ifadesini kullanan Seibert, burada ihtilaflı deniz hukukuyla ilgili meseleleri de ele almalarını ve çözümlenmesini ümit ettiklerini bildirdi.

Seibert, Alman devletinin her 2 tarafla temasta olduğunu belirterek Alman devletinin olabildiği yerde katkı sağlamaya hazır olduğunu, fakat direkt görüşmelerin yapılmasının önemli olduğunu öne sürdü.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Vekili Christofer Burger, Türkiye’nin Akdeniz’in doğusunda sismik araştırma çalışmaları yapma kararını kaygılanarak not ettiklerini dile getirdi.

Burger, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın pek çok defa uluslararası hukuka uyulması ve Akdeniz’in doğu bölgesinde tansiyonu azaltmaya dönük hamlelerin yapılmasına gerek duyulduğunu ifade ettiğini belirterek, bu bakımdan mevcut durumda sismik faaliyetler yapmanın yanlış bir sinyal olduğunu öne sürdü.

Tek taraflı hamlelerin çözüm konusunda ilerleme elde edilemeyeceğini öne süren Burger, açık meselelerin taraflar tarafından görüşülerek açıklığa kavuşturması için çağrı yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal