30.09.2020-11:45 (Son Güncelleme:28.03.2024-19:35)


1

Her biri birbirinden ilginç olan nörolojik rahatsızlıklar ve sendromlar var. Bunlardan biri de Alice Harikalar Diyarı Sendromu, diğer adıyla AIWS (Alice in Wonderland Syndrome) olan bu sendrom boyut ve persfektif algısının yerle bir olmasına neden oluyor. Peki, Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir? Alice Harikalar Diyarında Sendromunun belirtileri nelerdir? Alice Harikalar Diyarında Sendromu nasıl tedavi edilir? Konuya ilişkin detaylar haberimizde…



2

Adını Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarı’nda kitabından alan bu sendrom, ilk olarak psikiyatrist John Todd tarafından gözlemlenmiştir. Sendromun bulguları hikayedeki olaylarla benzerlik gösterdiği için bu şekilde adlandırılmıştır. Bunun yanı sıra romanın yazarının da bu rahatsızlığa sahip olduğunu biliniyor.



3

Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

Alice Harikalar Diyarında Sendromu nedir?

Alice Harikalar Diyarında Sendromu, vücut ve cisim algısının bozulması sonucu gelişen bir sendromdur. Bu sendroma sahip olan kişiler, nesneleri olduğundan daha büyük ya da daha küçük, olduklarından daha uzak veya daha yakın olarak algılar ve işitsel bozukluklar yaşayabilirler. Sendromun belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır; • Vücut imajını farklı algılama, hareketlerde asimetri. • Görsel algıda bozulmalar. • Zaman algısında bozulmalar. • Dokunma duyusunda bozulmalar. (Örneğin; sert bir cisme dokununca oluşan süngerimsi his.) • Ses algısının bozulması. (Hastanın mekanik seslerden daha çok doğanın kendine has seslerini duyması gibi.) • Lilliput halüsinasyonları (Adını yine edebiyat dünyasından, Jonathan Swift’in Gulliver’in Maceraları’ndaki Küçük İnsanlar İmparatoru Lilliput’tan alıyor.)



4

En sık görülen belirtisi ise vücut algısının bozulmasıdır. Kişi, vücudunun herhangi bir uzvunu olduğundan daha farklı bir boyutta ya da şekilde algılar. Mesela bir anda ellerinin veya kulaklarının çok fazla büyüdüğünü düşünebilir.



5

Genellikle çocuklarda görülen bu sendrom, 20'li yaşların başında yavaş yavaş kayboluyor. Temporal lob epilepsisi, psikoaktif ilaç kullanımı ve beyin tümörleri bu sendroma neden olan etkenlerin başında gelir. Uzmanlar, bu sendromu migren ve epilepsi gibi rahatsızlıklarla da ilişkilendiriyor. Hatta bu semptomların, migren öncesi için bir uyarı olabileceğini düşünüyorlar. Yine de sendromun nedeni hakkında net bir bulgu bulunmamakta.



6

Nörolog Owen Pickrell rahatsızlığın belirtilerinin genellikle gece ortaya çıktığını, duyumlardaki değişimlerin bunu tetikleyebileceğini kaydetti. Örneğin; ışığın ve sesin, kişi uyumadan önce azalması veya uyuma sürecinde olan beyin içerisindeki kimyasal değişimler AIWS semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur. Semptomlar gündüz de ortaya çıkabildiği için sendrom tamamen bu nedenlere bağlanamıyor.



7

Birçok kişi hayatında en az bir kere bu sendromu yaşıyor ancak kısa sürdüğü için pek önemsemiyor. Bazı kişilerde ise bu süre biraz daha uzun ve daha sık (günde iki üç defa) görüldüğü için sorun teşkil ediyor ve günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.



8

Sendrom, migren tedavisine benzer bir tedavi yöntemiyle yapılır. Hastalar doktor tavsiyesi ile antikonvülzanlar, antidepresanlar, Ca kanal blokerleri ve beta blokerleri kullanmaya başlar. Aynı zamanda bir migren diyeti de uygulanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR