Alamut Kalesi Nerede?

Alamut Kalesi nerede? Alamut Kalesi'ne nasıl gidilir? Alamut Kalesi özellikleri nelerdir? Alamut Kalesi'ne ulaşım nasıl? Alamut Kalesi tarihi ve önemli bilgileri sizler için derledik.

22.03.2021-11:03 - (Son Güncelleme: 19.04.2021-13:49) Alamut Kalesi Nerede?

Alamut Kalesi, sürekli olarak merak edilmekte ve hakkında sürekli olarak araştırma yapılmaktadır. Haşhaşilerin lideri Hasan Sabbah tarafından alındıktan sonra ünlenen ve Büyük Selçuklu Devleti'ne yapılan suikastlerde önemli bir merkez üssü olan Alamut Kalesi nerede?

ALAMUT KALESİ NEREDE?

Alamut Kalesi, günümüzde İran sınırları içerisinde, yüksekçe bir konumda bulunan bir kaledir. Alamut Kalesi'nin tam konumu, İran'ın Kazvin şehridir. Haritaya bakıldığında Alamut Kalesi'nin Hazar Denizi'ne yakın bir konumda olduğu görülecektir.

ALAMUT KALESİ'NE ULAŞIM NASIL?

Alamut Kalesi'ni ziyaret etmek için hava yolu da kara yolu da kullanılabilmektedir. Alamut Kalesi'ne gidebilmek için öncelikle İran'ın Kazvin şehrine gidilmesi gerekmektedir. Buraya havayolu ile Türkiye'den ulaşım bulunmaktadır. Kazvin havalimanında ya da şehrin belli lokasyonlarında Alamut Kalesi otobüsleri kalkmaktadır. Araç kiralama imkanınız bulunmuyorsa bu otobüsleri tercih edebilirsiniz. Alamut kalesi nerede sorusunun cevabı ile birlikte ulaşım hakkındaki bilgileri de anlattık.

ALAMUT KALESİ TARİHİ

Alamut Kalesi, milattan sonra 602 yılında inşa edilmiştir. Kale, Hasan Sabbah'tan önce inşa edilmiş olsa da asıl ününü bu ilginç tarihi kişilikle birlikte yakalamıştır. Hasan Sabbah, Alamut Kalesi'ne sıra dışı eklemeler yaparak orada adeta sahte bir cennet inşa etmiş ve müritlerinin inancını kuvvetlendirmek için bu sahte cenneti kullanmıştır. 

alamut kalesi günümüz

Hasan Sabbah'ın Alamut Kalesi'ni ele geçirmekteki temel amacı Haşhaşiliği yaymaktır. Bu nedenle kaleyi geçit vermez bir üs olarak kullanmıştır. Alamut Kalesi 'yalçın kayalar' olarak tabir edilen sağlam ve yüksek kayaların üzerine kurulmuştur. Öyle ki bu kayaların yüksekliği 2000 metreye kadar çıkmaktadır. Kalenin ilk kuruluşu hakkında çeşitli iddialar öne sürülse de Deylem hükümdarının emri ile kurulduğu kanaati kabul edilmektedir.

Alamut Kalesi'nin 1090 yılında Hasan Sabbah ve müritlerinin eline geçtiği rivayet edilmektedir. Bu şekilde kale, karargah olarak kullanılmıştır. Birçok suikast bu merkezde planlanmıştır.

ALAMUT KALESİ VE SULTAN MELİKŞAH

Alamut Kalesi, Büyük Selçuklu Devleti için büyük bir tehlike arz ediyordu. Bu nedenle Sultan Melikşah 1091 yılında bu kaleyi almak için kuşatma gerçekleştirdi. Ancak başarılı olamadı.Hasan Sabbah'ın hayatı boyunca kale defalarca kuşatılsa da her kuşatma başarısız oldu. 

Alamut Kalesi, yaklaşık 250 yıl Haşhaşilerin elinde kalmıştır. Ancak daha sonra 1250'li yıllarda Avrupa'yı da kasıp kavuracak olan büyük Moğol istilasına daha fazla dayanamadı ve kale el değiştirdi. Kaleyi ele geçiren Moğol hükümdarı Hülagu, kalenin daha büyük belalara neden olmasını istemediği için Alamut'u yerle bir etmiştir. İçerisinde yaşayan kişiler Moğollar tarafından katledilmiştir.

ALAMUT KALESİ ÖZELLİKLERİ

Alamut Kalesi, tarihte birçok suikastin planlandığı bir merkezdir.

Kalenin yapımında Pers mimarisinden etkilenilmiştir.

Hasan Sabbah, ölümünün ardından Alamut Kalesi'ne gömülmüştür.

ALAMUT KALESİ HAKKINDA BİLGİLER

Alamut Kalesi, 'kartal yuvası' anlamına gelmektedir. Hasan Sabbah, bu kale içerisinde sahte bir cennet yaratmıştır. Müritlerini haşhaş ile uyuşturarak bu sahte cenneti onlara göstermiş ve kendisinin peygamber olduğuna inandırmıştır. Cennet vaadiyle imanları kuvvetlenen muritler, hiçbir şeyden korkmayan katillere dönüşmüştür.

Alamut Kalesi nerede? isimli yazımızı beğendiyseniz Hasan Sabbah Kimdir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal