Akaryakıt fiyatlarına indirim mi gelir? Araç sahiplerini sevindirecek haber! Akaryakıt fiyatlarında indirim bekleniyor!

Akaryakıt fiyatlarına indirim mi gelir? Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından gözler, son dönemde hızla artan benzin ve motorin fiyatlarına çevrildi. petrol fiyatlarında tekrar yükseliş olmaması durumunda salı gecesi benzinde indirim olabileceğini iletti.

18.06.2022-12:07 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-14:56)

Ukrayna-Rusya savaşı ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların sonucunda son aylarda hızla yükselen petrol fiyatları, küresel ekonomik durgunluk endişeleri sebebiyle sert geriledi. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı dün yüzde 6'yı aşan düşüş yaşadı. Brent tipi ham petrolün fiyatı 120 dolardan 112 dolar seviyelerine kadar düşüş yaşadı. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı da yüzde 7 oranında azalma görülürken fiyatı 118 dolardan 108 dolara kadar geriledi.

En sert fiyat düşüşü

Piyasa kapanış fiyatlarına göre, dün Brent petrolde 20 Mayıs sonrasının, Batı Teksas petrolünde 12 Mayıs sonrasının en düşük seviyeleri görüldüğü belirtildi. Ardından, Brent petrolde mayıs ayı başından bu yana geçen sürede Batı Teksas petrolünde mart ayı sonundan bu yana kaydedilen en sert fiyat düşüşü yaşandığı kaydedildi.

En sert fiyat düşüşü

Düşüşte etkili oldu

Reuters, Brent petrolde son beş haftadaki, Batı Teksas petrolünde son sekiz haftadaki ilk haftalık düşüş yaşandığına işaret ederken, merkez bankalarının faiz artışı kararlarının enerji talebini düşürebileceği ve küresel ekonomiyi yavaşlatabileceği endişelerinin yanı sıra ABD dolarının küresel değerinin artmasının da petroldeki düşüşte etkili olduğunu ifade etti. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışları sonrasında ABD dolarının küresel değerini ölçen dolar endeksi, Aralık 2002 sonrası dönemin zirvesine yükselmişti. Bu da, diğer para birimlerini kullanan alıcılar için petrolü daha pahalı hale getirmişti.

Benzinde indirim olabileceğini iletti

Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından gözler, son dönemde hızla artan benzin ve motorin fiyatlarına çevrildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan akaryakıt sektörü kaynakları, petroldeki düşüşün henüz uluslararası benzin ve motorin fiyatlarına yeterince yansımadığını, bu nedenle bu gece ya da pazartesi gecesi fiyatlarda bir değişim beklenmediğini, petrol fiyatlarında tekrar yükseliş olmaması durumunda salı gecesi benzinde indirim olabileceğini iletti.

Petrol fiyatları dışında döviz kurlarındaki yüksek seyir de, indirimi zorlaştırıyor. Motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 29,94 TL’ye, Ankara’da 30,05 TL’ye, İzmir’de 30,07 TL’ye satılıyor. Benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 27,51 TL'ye, Ankara ve İzmir’de 27,63 TL’ye satılıyor.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal