Agop Agopyan Kimdir?

Silahlı örgütlere karışan Agop Agopyan, 1975’te ASALA’yı kurmuştur. Peki, Agop Agopyan kimdir?

28.04.2021-11:38 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-11:38) Agop Agopyan Kimdir?

Agop Agopyan, ASALA’yı kurduktan ve başına geçmesinden sonra birçok takma isim kullanmıştır. Harutün Tokaşyan olarak bilinen kimliği, Fransız polisi tarafından Bedros Havanasyan olarak duyurmuştur. Ölümü de oldukça şaibeli olan Agop Agopyan, Yunanistan'ın Atina şehrinde ölü bulunmuştur fakat örgüte yakın üyeler tarafından ölümü yalanlanmıştır. Her ne kadar Agop Agopyan’ın ölümü yalanlanmış olsa da o tarihten sonra herhangi bir eylemi bulunmamıştır.

AGOP AGOPYAN KİMDİR?

1951 yılında, Irak'ın Musul şehrinde Harutün Tokaşyan adıyla dünyaya geldi. Agop Agopyan takma adını alarak Lübnan'a göç etti. Lübnan'da bulunduğu süreler içerisinde çeşitli siyasi gruplara ve silahlı örgütlerde bulunan Agopyan; 1975 yılında Beyrut'ta, James Karnusyan ve Kevork Acemyan ile birlikte de ASALA'yı kurdu. Örgütün başında ismi geçen Agopyan, dünyanın çeşitli yerlerindeki Türk diplomatlara ve onların ailelerine karşı hain suikastlar düzenledi.

Harutün Tokaşyan ya da takma adıyla anılan Agop Agopyan, ASALA'nın üç kurucusundan biri ve de lideridir.

ASALA NEDİR?

ASALA veya tam adı ile Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu, 1975 ve 1994 tarihleri arasında, Türkiye dahil 16 farklı ülkede Türk ve diğer sivil, mülki ve diplomatik hedeflere karşı bombalı ve silahlı eylemlerde bulunmuş solcu ve aşırı milliyetçi silahlı bir örgüttür.

Dünyanın pek çok yerinde gerçekleştirilmiş toplamda 50'den fazla bombalı saldırının sorumluluğunu üstlenen ASALA örgütü, kimi kaynaklarda 'terör örgütü' olarak kabul edilir. 1980-1990 tarihleri arasında ABD'nin terör örgütü listesinde de yer almaktaydı. 1985 tarihinden sonra aktif olmayan ASALA, ABD'nin 2001 yılında hazırladığı "Yabancı Terörist Örgütler” listesine ve "Ülkeye Girişi Yasak Olan Teröristler" listesine, Birleşik Krallık'ın "Yasadışı Gruplar" listesine, Avustralya'nın, Kanada'nın, Avrupa Birliği'nin ve Rusya'nın "Tanımlanmış Gruplar" listelerine dahil edilmiştir.

AGOP AGOPYAN NASIL ÖLDÜ?

ASALA liderliği süresince; Agop Agopyan, Mihran Mihranian, Vahram Vahramian, Iran Irmian takma adları ile anılmıştır. Fransız polisi gerçek adını Bedros Havanasyan olarak belirtmiştir. 1988 tarihinde Atina şehrinde ölü bulunmuş olsa da örgüte yakın kimi çevreler, ölen şahısın Agop Agopyan olmadığını iddia etmişlerdir.

Örgüt dağılana kadar zaman zaman ölümü yalanlamış olsa da kendisinden bir daha haber alınamamış ve hiçbir eylemi de duyulmamıştır. Mezarı Musul şehrindedir. Bazı kaynaklar ise ölüm nedenini örgüt içindeki iç hesaplaşmalar (Taşnak-Hınçak çekişmesi) olarak belirtirken, bazıları da Türk anti-terör timleri tarafından öldürüldüğü iddiası da bulunur.

Soner Yalçın'ın “Teşkilat'ın İki Silahşörü” isimli kitabında Yakup Cemil'in torunu tarafından 1984 yılında Atina şehrinde bir trende öldürüldüğü ifade ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal