07.04.2020-10:59 (Son Güncelleme:23.04.2024-22:37)


1

Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren af yasasıyla ilgili bilgiler art arda geliyor! Kamuoyu tarafından af yasası olarak bilinen ceza infaz yasası bugün TBMM'ye gidiyor. Geçen hafta AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan yaptığı açıklamasında yüzbinlerce mahkumu ilgilendiren paketin bugün meclise geleceğini belirtmişti. Hangi mahkumlar açık cezaevinden tahliye edilecek? Adalet Bakanı Abdülhamidt Gül; af yasasıyla ilgili açıklama yaparken toplumun hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulacağını belirtmişti. Uyuşturucu suçları, cinsel taciz, kasten adam öldürme, kadına şiddet benzeri suçlar için af olmayacak. Açık hapishanede olan 75 bin mahkumun yanında kapalı hapishanede olan 20 bin mahkumun da tahliye edilmesi bekleniyor. Ceza infaz teklifi, bugün mecliste masaya yatırılacak. Bu kanun teklifi çocuklar için de oldukça mühim, 12-15 yaş arasındaki çocukların yattığı 1 günlük ceza 3 gün olarak kabul edilecek.



2

Teklif bilhassa çocuklar açısından ciddi değişiklikler sağlıyor. 12-15 yaş arasındakilerin 1 gün cezası, 3 gün sayılacak. 15-18 yaş arası olanların da hapishanedeki bir günü 2 gün sayılacak. Çocukların 2 ayda 1 olan anne, baba, kardeşleriyle yüz yüze özel odada görüşme hakkı ayda 1 defaya ve süresi 3 saatten 24 saate kadar çıkacak. Çocuk hükümlünün doğum günü benzeri özel günlerini ailesiyle kutlaması ve hafta sonunu çocuk evinde geçirmesi hakları verilecek.



3

HAFTA SONU HAPSİNİN KAPSAMI GENİŞLİYOR

HAFTA SONU HAPSİNİN KAPSAMI GENİŞLİYOR

Mevcut infaz sisteminde özel sistem olan "hafta sonu hapsinin" kapsamı ve dönemi büyütülüyor. Kasıtlı suçlarda 6 ay ya da daha az süreli cezalarda verilen bu hakkın üst sınırı 1.5 seneye çıkarılacak. En çok 1.5 sene hapis cezası alan mahkum, part-time hapis hakkından faydalanacak. Ölümlü olmayan taksirli suçlarda da 3 seneye kadar ceza alanlar bu haktan yararlanabilecek. Bu mahkumlar, cuma günü saat 19.00'da cezaevine girip pazar günü saat 19.00'da çıkacak. İstenirse hafta içi de gece hapsi tercih edilebilecek. Bu durumda hafta içi saat 19.00'da cezaevine giren mahkum ertesi gün saat 07.00'de çıkacak.



4

ORMANDA İKAMET

ORMANDA İKAMET

İnfaz esnasında ya da denetimli serbestlikle hükümlü bir kamu kurumunda çalıştırılıyorsa, kurumun barınma tesisinde kalma imkanı verilecek. Bu uygulamanın daha çok orman teşkilatında çalışan ve bilhassa yangın kulelerinde görev alan mahkumlar için kullanılması amaçlanıyor. Öneri, "mükerrer" adı verilen suç tekrarında "yatar" miktarında hassas bir ayar getiriyor. Şartlı tahliye döneminde tekrar suç işleyen eski hükümlü, önceden kalan cezasının hepsini yatmayacak. Bunun yerine sonraki suça verilen hapis cezasının iki katı süre yatacak. Cezaların arttırıldığı nadir alanlardan birisi de mafya ile tefecilik oluyor. Buna bakıldığında Türk Ceza Yasası'nda "suç işlemek için örgüt kurma" olarak anlatılan mafyaya verilecek cezanın alt kısıtı 2 seneden 4 seneye, üst kısıtı 6 seneden 8 seneye çıkacak. Cezanın alt sınırı 1 seneden 2 seneye, üst sınırı 2 seneden 4 seneye yükselecek. Mafya, tefecilik yapıyorsa verilecek cezanın alt sınırı 6 seneden az olmayacak. Son dönemde organize suç örgütlerinin bilhassa tefecilikte yoğunlaşması ve mağduriyetlerin toplumsal boyuta ulaşması sebebiyle düzenlenin gerek görüldüğü ifade edildi.



5

Kapalı cezaevinde olup bir sene sonra açığa geçme hakkı olan mahkumlar hemen açık cezaevine geçebilecek. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, kapalıdan açığa nakillerin gerekçesini anlatırken, "Kapalı cezaevlerinin iş ve işlemlerini yürüten kişiler açık cezaevindeki hükümlüler. Cezaevinin yemeği çıkacak, fırını çalışacak, tarım cezaevindeki hayvanların, kümeslerin bakımı var. Bir yıl sonra zaten açığa ayrılacakları erkene almış oluyoruz" diye konuştu. İstisna haricindeki bütün suçlarda cezanın 3'te 2'si (örneğin 6 senelik cezada 4 sene hapis) olan infaz süresi yarıya (6 senede 3 sene) düşüyor. Aynı zamanda suç işlemek için örgüt kurmak suçunun yatarı, 4'te 3'ten 3'te 2'ye iniyor. Mükerrer kabahatlerde de 4'te 3 olan infaz süresi 3'te 2'ye düşecek. İnfazı aynen sürecek suçların "yatarı" da şu şekilde: Terör: 4'te 3'ü, Terör suçunda çocuklar: 3'te 2'si, Cinsel suçlar: 4'te 3'ü, Cinsel suçların basit hâllerinde: 3'te 2'si, Cinsel suçlarda fail çocuksa: 3'te 2'si, Uyuşturucu ticareti: 4'te 3'ü, Uyuşturucu ticaretinde fail çocuksa: 3'te 2'si, Kasten öldürmenin süreli hâlleri: 3'te 2'si, İşkence ve eziyet suçları: 3'te 2'si, Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (fail çocuksa): 3'te 2'si.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR