ABD'den Türkiye'ye Teşekkür!

Basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Afganistan'daki durumu ele alırken Taliban'ın tanınması konusunda ''Sözlere değil eylemlere bakacağız'' açıklamasında bulundu.

28.08.2021-09:36 - (Son Güncelleme: 28.08.2021-12:20) ABD'den Türkiye'ye Teşekkür!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında  Afganistan'daki mevcut durumu değerlendirirken Taliban'ın tanınması konusunda yapacakları işlerin belirleyici olacağını ''Sözlere değil eylemlere bakacağız'' şeklindeki sözleriyle ifade etti. 

Bakanlık Sözcüsü Price, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Afganistan'daki mevcut durumu ve tahliye sürecini değerlendirdi. Price, Taliban'la yakın ve anlık iletişim halinde olduklarını, bir daha saldırı olmaması için tüm güvenlik önlemlerini artırdıklarını ifade etti.

''KARŞILIKLI ÇIKARLARLA İLGİLİ BİR DURUM''

Bakan Price, 31 Ağustos'tan sonra ABD'nin Afganistan'da diplomatik bir misyonunun çalışmaya devam edebilmesi konusundaki görüşmelerini sürdürdüklerini belirtirken, bu tarihten sonra da bu ülkede diplomatik olarak varlıklarını sürdürmek istediklerini vurguladı. 

Sözcü Price, Taliban'a güven konusundaki bir soruya, "Bu güvenle ilgili bir durum değil, karşılıklı çıkarlarla ilgili bir durum." cevabını verdi.


YEŞİL IŞIK YAKTI

Price, Taliban'ın tanınması ile ilgili bugün net bir yanıt vermelerinin mümkün olmadığını belirtirken ''Bu sorular bugün yanıt vereceğimiz şeyler değil. Taliban'dan bazıları olumlu, bazıları yapıcı açıklamalar duyduk fakat günün sonunda biz de uluslararası ortaklarımız da sözlere değil eylemlere bakacağız.'' sözleri ile Taliban'ın tanınması konusuna şartlı olarak yeşil ışık yaktı. 

Price, 31 Ağustos'tan sonra Kabil Hamid Karzai Havalimanı'nın nasıl işletileceğine ilişkin ABD'nin bir kararının ya da pozisyonunun olup olmadığı konusunda, ''Kabil Havalimanının açık ve işler şekilde olması herkesin çıkarınadır ancak bunun kararını biz değil Afganlar verecek.'' dedi.

TÜRKİYE'YE MİNNETTARIZ

Sözcü Price, Taliban'ın Kabil Havalimanının işletilmesi konusunda Türkiye ile görüştüğüne ilişkin haberlerin sorulmasının ardından, haber içeriklerine fazla değinmeden Türkiye'nin olumlu katkılarından bahsetti.

Sözcü, ''Türkler havalimanı konusunda bugüne kadar yapıcı bir rol oynadılar. Bu konu Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki konulardan biriydi. Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı konusunda Türklerin oynamış olduğu rolden dolayı minnettarız. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bazı kamuya açık açıklamaları oldu ancak ben burada tamamlayayım.'' şeklinde ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal