ABD'den tarihe yön veren anlaşma! Biden imzayı atacağını söyledi

ABD'de her gün yaşanan silahlı saldırıların sonrasında ABD'li senatörler tarafından silah kontrolü hakkında tarihi bir anlaşmaya varıldığı açıklandı. İşte haberin detayları...

13.06.2022-09:11 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-09:11) ABD'den tarihe yön veren anlaşma! Biden imzayı atacağını söyledi

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat tam tamına 20 senatörden oluşan iki partili grup, silah kontrolü konusunda bir çerçeve anlaşmasına vardıklarını açıkladı. 

Cumhuriyetçi ve Demokrat toplam 20 senatörden oluşan iki partili grup, silah kontrolü hakkında bir çerçeve anlaşmasına vardıklarını belirtti. 

Söz konusu çerçeve anlaşması, eyaletlerde bulunan "kırmızı bayrak" yasalarına desteği, 21 yaşın altındaki ateşli silah alıcıları için daha sıkı arka plan kontrolleri, okullardaki güvenlik önlemlerinin artırılması ve ruh sağlığı için finansman ayrılmasını içermektedir. 

''Okul güvenliğini ve öğrencilere verilen desteği iyileştiriyor'' 

Demokrat Chris Murphy ve Cumhuriyetçi John Cornyn liderliğinde olan senatör grubu tarafından yapılan açıklamada halkın güvenlik ve emniyet duygularını geri kazanmak adına teklif sunulduğu belirtilerek, "Bugün, ABD'nin çocuklarını korumak, okullarımızı güvende tutmak ve ülke genelindeki şiddet tehdidini azaltmak için sağduyulu, iki taraflı bir öneriyi duyuruyoruz" ifadeleri kullanılarak, "Aileler korkuyor. Bir araya gelip halkın güvenlik ve emniyet duygularını geri kazanmalarına yardımcı olacak bir şeyler yapmak bizim görevimiz.’’ diye söyledi. 

Söz konusu açıklamada, "Planımız okul güvenliğini ve öğrencilere verilen desteği iyileştiriyor, tehlikeli suçluların ve akıl hastası olduğuna karar verilenlerin silah satın alamamasını sağlamaya yardımcı oluyor. Planımız, yasalara saygılı ABD'lilerin anayasal haklarını korurken hayat kurtarıyor. Geniş, iki taraflı destek kazanmayı ve sağduyulu teklifimizi yasalaştırmayı dört gözle bekliyoruz" şeklinde ifade etti. 


Yasa tasarısı Senato’da oylamaya sunulacak 

Öte yandan Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer da yapmış olduğu açıklamada ise, bahsi geçen çerçeve anlaşmasını "iyi bir ilk adım" şeklinde nitelendirerek, anlaşmanın yasallaşması ile 21 yaşın altındakiler ve silahlı saldırı düzenleme potansiyeli olan kişilere, gelişmiş bir arka plan kontrol süreci kurulacağını ve hızlı bir şekilde saldırı tüfekleri elde etmelerinin önüne geçileceğini belirtti. 

Chuck Schumer, yasa tasarısının detayları belirlendikten sonra tasarıyı hızlı bir şekilde Senato'da oylamaya sunacaklarını duyurdu. 

''Bu ülkede her geçen gün daha fazla çocuk öldürülüyor''

Söz konusu çerçeve anlaşmasının duyurulmasının sonrasında açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden ise, silah kontrolü hakkında masasına gelen her türlü teklifi en kısa süre içerisinde imzalayacağını ifade ederek, "Bu ülkede her geçen gün daha fazla çocuk öldürülüyor. Masama ne kadar erken gelirse, o kadar çabuk imzalayabilirim ve bu önlemleri hayat kurtarmak için o kadar çabuk kullanabiliriz" diye aktardı. 

ABD Başkanı Joe Biden, 2 Haziran'da saldırı silahlarının ve yüksek kapasiteli şarjörlerin satışının yasaklanması ya da bu silahları satın almak için asgari yaşın 18'den 21'e çıkarılması çağrısını yapmıştı. Cumhuriyetçilerle yakın ilişki içerisinde olan etkili bir silah hakları grubu olan Ulusal Tüfek Derneği, Joe Biden'ın önerilerini yasalara saygılı silah sahiplerinin haklarına ilişkin bir ihlal olarak değerlendirmişti. 

Yasa tasarısının sadece 60 oya ihtiyacı var 

Diğer yandan ABD Senatosu, 50 Demokrat ve 50 Cumhuriyetçiden oluşurken, yasanın kararı geciktirmek ya da tamamen önlemek adına önerilen mevzuat üzerinde tartışmayı sürdürmeye devam ettiği siyasi bir prosedür olan "filibuster" manevrasının üstesinden gelmek için sadece 60 oya sahip olması gerekmektedir. 

''Kırmızı Bayrak'' yasa tasarısı 

Söz konusu ABD Temsilciler Meclisi de 8 Haziran tarihinde silah satın alma yaşının 18'den 21'e çıkarılmasına ilişkin yasa tasarısının onaylamasının sonrasında 9 Haziran'da da kendisine ya da başkalarına tehlike oluşturacağı düşünülen kişilerin silahlara erişiminin kısıtlanacağı "Kırmızı Bayrak" olarak adlandırılan yasa tasarısını 202'ye karşı 224 oyla onaylamıştı. 

Yasa tasarısına ilişkin, bölge mahkemelerine verilmiş olan dilekçe yönünde mahkeme hakimi, tehlikeli sayılan bir kişinin silah satın alması ya da bulundurmasını geçici olarak engellenmesine karar verebilecektir. 

Saldırıdaki failler 18 yaşında 

Öte yandan Texas eyaletine bağlı olan Uvalde'de ise 24 Mayıs'ta Robb İlköğretim Okulu'na 18 yaşındaki Salvador Ramos tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 19'u çocuk olmak üzere 21 kişi, New York eyaletine bağlı Buffalo şehrindeki Top Friendly Market isimli süpermarkete 15 Mayıs'ta düzenlenen silahlı saldırıda da 10 kişi hayatını kaybetmişti. Bahsi geçen saldırıların faillerinin de 18 yaşında olduğu duyurulmuştu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal