ABD ve NATO Askerleri Afganistan'dan Çekiliyor

NATO ve ABD'nin, Afganistan'daki askeri varlığını çekme süreci bugün itibari ile fiilen başladı.

01.05.2021-13:47 - (Son Güncelleme: 01.05.2021-15:09) ABD ve NATO Askerleri Afganistan'dan Çekiliyor

Amerika Başkanı Joe Biden, 15 Nisan tarihinde yaptığı açıklamada, ''sonsuz savaş'' olarak belirttiği Afganistan savaşını sona erdirme zamanı geldiğini açıklamıştı.

Biden, ülkedeki tüm askeri kuvvetlerin çekilme işlemlerinin Afganistan'ın işgalinin sene dönümü olan 11 Eylül öncesine kadar tamamlanmış olacağını ifade etmişti.

ASKERLER ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Halen ülkede bulunan, sayıları 2 bin 500 ila 3 bin arasında olduğu tahmin edilen Amerika askerleri ile yaklaşık 7 bin NATO askeri personeli, bugünden itibaren aşamalı olarak ülkeyi terk edecek.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çekilme sürecinin son bir senede ülkedeki küçük askeri üslerin kapatılmasıyla başladığını belirterek Biden'ın kararının ardından hazırlıkların hızlandırıldığı belirtildi. Açıklamada, bugüne dek yalnızca 60 Amerika askerinin ülkeyi terk ettiği yer aldı.

20 YIL BOYUNCA KAN AKITTILAR

Amerika ve NATO müttefikleri, 11 Eylül saldırılarının sorumlusu olarak görülen El Kaide örgütü militanlarının sakladığı ve koruduğu gerekçesiyle 7 Ekim 2001'de Afganistan'ı işgal etmişti.

Amerika'nın Brown Üniversitesinin yürüttüğü ''Savaşın Maliyetleri'' projesi kapsamındaki tahminlere göre, 20 sene süren savaş için 2 trilyon dolardan fazla para harcandı. ABD'den 2 bin 442 askerin öldüğü, 20 bin 666'sının yaralandığı savaşta, 1144 NATO personeli de hayatını kaybetti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal