ABD İstihbaratından Afgan Hükümeti ABD'nin Çekilmesinden Sonra Çökebilir Değerlendirmesi

ABD istihbarat birimlerinin, ABD askerlerinin Afganistan'dan tamamen çekilmesiyle birlikte Afgan hükümetinin 6 aydan sonra yıkılabileceği değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

23.06.2021-23:44 - (Son Güncelleme: 23.06.2021-23:44) ABD İstihbaratından Afgan Hükümeti ABD'nin Çekilmesinden  Sonra Çökebilir Değerlendirmesi

Wall Street Journal gazetesinin Afganistan konusu hakkında bilgisi olan yetkililere dayandırdığı haberinde, Amerikan istihbarat teşkilatlarının, Taliban'ın geçen hafta kuzey Afganistan'da birçok ilçeyi ele geçirmesiyle birlikte daha önceki iyimser tahminlerini revize ettiği vurgulandı.

Söz konusu haberde, istihbarat uzmanlarının, ABD’nin Afganistan’dan tamamıyla çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetinin 6 ay ile 2 yıl içinde yıkılacağına inandığı belirtildi.

'GÜVENLİ ÇIKIŞ İÇİN ABD ASKERLERİNİN GERİ ÇEKİLMESİ YAVAŞLATILMALI'

ABD istihbaratının daha önce bildirilmeyen bu yeni kararının, ABD ordusu tarafından planlan analizle daha uyumlu  bir duruma geldiğine değinerek, Afganistan'dan güvenli çıkış için ABD askerlerinin geri çekilmesinin yavaşlatılması gerektiği ifade edildi.

ÇEKİLMENİN YARISINDAN FAZLASI TAMAMLANDI

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı tarafından, dün, Afganistan'dan 763 C-17 uçağı yükü kadar ekipman çıkarıldığı ve çekilmenin yarıdan fazlasının tamamlandığı açıklanmıştı.

Açıklamada, ABD'nin Afganistan'daki 6 askeri tesisi Afgan ulusal ordusuna teslim ettiğinin altı çizilerek, "Merkez Kuvvetler Komutanlığı çekilmenin yüzde 50'den fazla tamamlandığını tahmin ediyor." ifadelerine yer verilmişti.

Komutanlık, çekilen asker sayısını henüz resmi olarak açıklamıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal