20.02.2020-17:18 (Son Güncelleme:29.03.2024-14:50)


1

Vitaminlerin insan sağlığı üzerinde etkileri oldukça önemlidir. A vitamini de bunlardan biridir. Net bir görüşün, sağlıklı bir üreme sisteminin ve pürüzsüz bir cildin en önemli destekleyicisi A vitaminidir. Birçok besinde bulunan bu vitaminin eksikliğinde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Peki, A vitamini eksikliğinde meydana gelen rahatsızlıklar nelerdir? İşte detaylar…



2

Hamile Kalmada Sorunlar

Hamile Kalmada Sorunlar

A vitamini açısından zengin olan besinler tüketmek hem erkeklerin hem de kadınların üreme sağlığı üzerinde çok başarılı sonuçlar verir. A vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi, doğurganlığı artırabilir. Aynı zamanda A vitamini eksikliği hamilelikte düşüğe neden olabileceğinden dikkatli davranmak çok önemlidir.



3

Yaraların Geç İyileşir

Yaraların Geç İyileşir

Kolajen üretimi sayesinde vücut yaraları kısa zamanda iyileşir. Vücuttaki kolajen üretimi yeterli ölçüde olursa bu, A vitamini sentezini de destekler. Eğer cildinizdeki yaraların geç iyileştiğini fark ederseniz havuç, portakal, süt ve kırmızı et gibi A vitamini içeren yiyecekler tüketmelisiniz.



4

Gözlerin Kurumasına Neden Olur

Gözlerin Kurumasına Neden Olur

A vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi yetersiz gözyaşı üretimi yani kuru göz sendromudur. Eğer bu durum uzun süre devam ederse kornea yapısının zayıflamasına ve görme kaybına neden olur.



5

Akne Sorunları

Akne Sorunları

A vitamini cilt dokusunu onarma gücüne sahiptir. Eksikliği durumunda ciltte kuruma veya sivilcelenmeye neden olabilecek aşırı yağlanma görülebilir. Bu sebeple birçok uzman A vitaminini akne ile ilgili problemlerin tedavisinde kullanır.



6

Gece Körlüğü

Gece Körlüğü

Yetersiz A vitamini alımı "nyctalopia" olarak da bilinen gece körlüğüne neden olabilir. Bu durumda loş ortamlarda, göz sisteminin sahip olması gereken net görüş zayıflar ve karanlıkta görmek zorlaşır.



7

Büyüme Geriliği

Büyüme Geriliği

Büyüme geriliği, özellikle bebeklerde ve çocuklarda dikkat edilmesi gereken işaretlerden biridir. Özellikle gebeliğin üçüncü ayından itibaren A vitamini almak ve çocukluk döneminden itibaren A vitamininden zengin beslemek, çocukların görme sağlığından bağışıklık sisteminin güçlenmesine kadar büyük faydalar sağlar. A vitamini eksikliği olan bir çocuklar yaşıtlarından daha yavaş büyür.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR