65 Yaş Aylığı ve Evde Bakım Desteği Ne Kadar Oldu?

Yaşlı ve Engelli aylıkları Ocak ayı için yatmaya başladı. Evde Bakım Desteği ve engelli maaşlarının 2022 yılında arttı. Peki, yeni ücretler ne? 65 yaş aylığı asıl alınır? Evde bakım desteği nasıl alınır?

03.01.2022-15:07 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-17:24)

TÜİK’in açıkladığı aylık ve yıllık bazdaki enflasyon oranının ardından emekli ve memur maaşlarının yanı sıra 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, engelli aylığı, çocuk aylığı gibi verilen destek ücretlerin yeni miktarları da belli oldu. İşte yeni ücretler…

DESTEKLER YATIRILMAYA BAŞLANDI 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, ocak ayına ilişkin yaşlı ve engelli aylıklarının yatmaya başladığını duyurdu. Ocak ayı içerisinde 640 milyon TL tutarında Yaşlı Aylığı yardımında bulunuluyor. Engelli yardımı tutarıysa 495 milyon TL'ye dayanıyor.  

65 YAŞ AYLIĞI

Daha önce 828,21 TL olarak verilen yaşlılık maaşı, 1296 lira 80 kuruş olarak belirlendi. 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında verilen yaşlılık maaşından faydalanmanın yolları bulunmaktadır.

YAŞLILIK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" kapsamında yaşlılık maaşından faydalanmak isteyen vatandaşlar, bulundukları ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruda bulunabilir.

65 Yaş Aylığı ya da yaşlı aylığı; bu yaşı doldurmuş ve hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan, vakıflar tarafından yapılan inceleme sonucunda güvenceye ihtiyaç duyduğu belirlenen kişilere bu muhtaçlık hali devam ettiği sürece ödeniyor. Başvuru ve sonuçlanma bir ay içerisinde tamamlanıyor ve başvuruların onaylanması halinde aybaşında aylıklar yatmaya başlıyor.

EVDE BAKIM ÜCRETİ 

Açıklanan enflasyon oranının ardından evde bakım desteği de 1797,95 TL’den 2 bin 706 liraya yükseldi. Engelli ve bakıma muhtaç vatandaşlara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ödenen ücrete evde bakım desteği deniliyor. İhtiyaçlarını tek başına gideremeyen ve sağlık kurulundan “Ağır Engelli” raporu bulunanlara evde bakım desteği ödenmektedir.

Evde bakım desteği engelli bireylerin kendisine değil onun bakımını üstlenen kişiye ödeniyor. Destek, kişinin akrabası ya da vasisi olan üçüncü kişilere ödeniyor. Asgari ücretin AGİ hariç tutarının üçte ikisi altında geliri bulunan kişiler bu destekten yararlanabiliyor.

EVDE BAKIM BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşı alabilmek için 3 şart bulunmaktadır. Bunlar:

- Gelir kriterlerinin uygun olması

- Bakıma muhtaçlık kriteri

- Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu gereklidir.

Evde bakım parası almak için hane halkının net geliri toplanıp hane halk sayısına bölünmektedir. İkametgahın bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar İl veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılabilir.


ENGELLİ MAAŞI

Engelli aylıkları da 842 liradan 1264 liraya yükseldi. Engelli maaşları yüzde 70 ve üzerinde engel oranı olan kişilere ödeniyor. Buna göre;

- Engelli aylığına başvuracak kişilerin Başvuru Formu doldurması gerekiyor. Başvuru formu Kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden alınabilir.

- Yüzde 70 ve üzerinde olan engelli oranına verilmesinden kaynaklı olarak başvuru yapacak kişilerden bunu kanıtlar nitelikte bir sağlık raporu da bekleniyor.

- Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf gereklidir.

- Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Engelli bireyin bilgileri eksiksiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal