26.07.2022-07:57 (Son Güncelleme:26.07.2022-18:03)


1

Geçen haftalarda hatırlarsınız, bir ilköğretim okulunda minik öğrenciler, bir vahşete tanık olmuşlardı. Çok sevdikleri öğretmenleri, okulun yönetici tarafından gözleri önünde öldürüldü. Yaşı her ne olursa olsun, hiç kimse böyle bir olayı hafızalarından kolay kolay silemez... Hele bunlar 4 - 6 yaş arasında olan minik bedenler ise asla... Kimbilir bu sahne içlerinde nasıl bir fırtına kopardı? Bu zorlu durumun üstesinden gelmek için mutlaka bir uzman yardımı almaları gerekiyor.



2

Bu durum bir örnek tabii ki... Çocuklar; aileye yeni bir fert katıldığında, anne - baba kavgasında ya da arkadaş ortamında da bazı aksi davranışlar sergileyebilirler. Peki ama neden? Çocukların ruhsal dengeleri bozulduğu, psikolojik olarak savaş içerisine girdikleri nasıl anlaşılır?



3

Bu olaya tanıklık etmiş çocukların en az 6 ay ile 1 sene arasında terapi görmeleri gerek. Yaşları çok küçük olduğundan, uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi oyun terapisi. Bu terapilerden en etkilisi ise aileyi de işin içine katan "filial oyun terapisi"yöntemi...



4

Tedavi, (çocuk psikiyatrist ile birlikte çalışarak) ilaç ile de desteklenebilir. Öte yandan hiç bir uzman yardımı almadan bu çocukların normal hayatlarına devam etmeleri mümkün değil. Belki kısa dönemde çocuğun hayatında her şey normal gözükse, sonraki aylar veya yıllarda bu travmatik olayın etkileri çocuğun davranışlarında ve sosyal yaşamında mutlaka kendini gösterecektir. Bu ileride, sadece kısa dönemde okul başarısını ve arkadaş ilişkilerini değil, hayatlarının tüm yönlerini etkileyecek ruhsal rahatsızlıklara ve bozukluklara neden olabilir.



5

Çocukların gösterebileceği ilk tepki okula gitmek istememeleri ve okul fobisi yaşamaları olacak. Bununla birlikte yavaş yavaş sosyal hayattan izole olabilirler. Gelişimleri duraklayabilir, bazı alanlarda regresyon yaşayabilir ve davranış ve uyum problemleri belirebilir. Aileler de, çocuklarının bu durumu nasıl atlatabileceklerine ve onlara nasıl destek olabileceklerine dair danışmanlık ve aynı zamanda psikolojik destek alabilirler.



6

Bu olayla beraber anne - babaların akıllarında büyük bir soru işareti belirdi; "ya olaya tanık olan benim çocuğum olsaydı?", "Öğretmeninin ruh sağlığı yerinde mi?" Diye... Bu ciddi konu için ebeveynlere neler tavsiye edersiniz? Hangi noktalara dikkat etmeleri gerekiyor? Anne - baba okulla iletişim içinde olmalı ve okulu sık sık ziyaret etmeli. Aileler, çocuğun öğretmenleriyle ve diğer velilerle görüşerek öğretmenle iletişimde ve arkadaş ilişkilerinde bir problem var mı anlayabilir. Eğer öğretmenin davranışlarıyla ilgili bir problem gözlerlerse, gerekli yerlere durumu bildirebilirler.



7

Ayrıca bir eğitimcinin, öğrencilerin önünde böyle bir şiddet göstermesi, bu kişinin ciddi ruhsal bozukluklarının olduğunu ve bu durumun kimse tarafından fark edilmediği için bir eğitimci olarak görevine devam ettiğini gösteriyor. Bu çok ürkütücü bir durum. Özellikle anaokulu ve ilköğretim bölümünde görevli öğretmen, eğitimci ve diğer personel mutlaka bir psikiyatrik ve psikolojik kontrolden geçirilmek zorunda. Aileler bu konuda yasal düzenlemelerinin yapılması için yetkililere talepte bulunmalıdır. Yoksa bu ve benzeri olaylar yaşanmaya devam edilecektir.



8

Çocuğun gelişimden önemli rol oynayan oyunla terapi yöntemi hangi vakalar için uygulanabilir? Çocuklar için oyun, onların dünyası; yetişkinler için ise onların dünyasına girmek açısından önemli bir anahtardır. Çocuklar duygu ve düşüncelerini, içsel çatışmalarını yetişkinler gibi kolayca anlayıp ifade edemezler. Onlar için bunla başa çıkmanın, kendilerinin tanımanın yolu "oyun"dur. Bu nedenle oyun terapötik etkiye sahiptir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR