18.03.2020-17:46 (Son Güncelleme:29.03.2024-17:46)


1

Ebu Simbel Tapınağı, Mısırın güneyindeki Asvan kenti yakınlarında yer almaktadır. Mısıra yolu düşen, seyahat rotasında bulunan veya Eski Mısır Uygarlığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkesin bu tapınağı mutlaka ziyaret etmesi gerekir. 3000 yaşındaki dağa oyulmuş nefes kesen bu eser hakkında birçok efsane bulunmaktadır. Ebu Simbel Tapınağı hakkında merak edilenleri sizler için araştırıp derledik. Detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…



2

Efsaneye göre; Ramses-II, Nubya'daki isyancıları bastırmak için yaptığı sefer esnasında karşısına çıkan bir fili takip ederek Ebu Simbel'e ulaşır. Ramses buraya 2 tapınak yapmaya verir.



3

Firavun II. Ramses’in emri üzerine MÖ 1250 civarlarında yapılan Tapınak 20 yılda inşa edilmiştir. Antik Mısır mimari sanatının en güzel örneklerinin işlendiği tapınak gören herkesi kendine hayran bırakıyor.



4

Girişinde devasa boyutlardaki 4 heykel II. Ramses’i simgeliyor. Rivayet odur ki; II. Ramses tapınağı Hititlilere yapılan Kadeş Savaşı sonrası elde ettiği zaferi simgelemek için yaptırdı. Tapınağın yapımı bittikten sonra da karısı Nefertari’ye armağan etti.



5

Tapınağın içi II. Ramses ve Nefertari’nin Tanrılara olan saygılarını simgeleyen gravürlerle donatılmıştır.



6

UNESCO Dünya Miras Sit Alanı listesinde bulunan Ebu Simbel, 1960’larda yapılması planlanan Asvan Barajı’ndan dolayı sular altında kalma riskiyle karşı karşıya kalmıştı.



7

UNESCO’yla birlikte 50 ülkenin de yardım ettiği projeyle Ebu Simbel Tapınağı 20-30 tonluk parçalara bölünerek bloklar halinde barajdan daha yüksek bir yere taşındı.



8

Baraj yapımı sırasında daha birçok tarihi eserin taşınması gerektiğinden, Mısır hükümeti yardım eden ülkelere eserlerin bir kısmını hediye etmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR