2022 ev hanımları emeklilik başvurusu nasıl yapılır? 25 yıllık ev hanımları emeklilik şartları neler?

Emekli olmak isteyen fakat sigortalı olmayan ev hanımları emekli olmak için gerekli şartları gündemlerine aldı. Peki 2022 ev hanımları emeklilik başvurusu nasıl yapılır? 25 yıllık ev hanımları emeklilik şartları neler? Bilinmesi gerekenleri haberimizden öğrenebilirsiniz.

14.05.2022-09:31 - (Son Güncelleme: 14.05.2022-09:31) 2022 ev hanımları emeklilik başvurusu nasıl yapılır? 25 yıllık ev hanımları emeklilik şartları neler?

Emekli olmak milyonlarca insanın ortak hayallerinden birisi olsa da bazı vatandaşlar bu konuda diğer insanlara göre biraz daha şanssız olabiliyor. Bu şanssız insanlar arasında ev hanımları da yer alıyor. Fakat Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ev hanımlarının da emekli olması için bir hizmet sunmuş durumda. Buna göre 25 yıl evli kalan ev hanımları belirli şartlarla beraber emekli olmaya hak kazanıyor. Ev hanımları ise bu konuda internet üzerinden ‘’2022 ev hanımları emeklilik başvurusu nasıl yapılır? 25 yıllık ev hanımları emeklilik şartları neler?’’ gibi sorularla detaylı bilgiler araştırıyor.

25 yıllık ev hanımları emeklilik şartları neler?

SGK, ev hanımlarının emekli olması için 25 yıl evli kalma şartıyla emekli olma imkanını sunuyor. Fakat bunun dışında karşılanması gereken bazı şartlar bulunuyor. İşte o şartlardan bazıları:

Kadınlar, 25 yıllık bu süreç içerisinde herhangi bir sigortalı işte çalışmamalıdır.

Kişiler aktif çalışma hayatında ise sigorta primi ödediklerinden dolayı isteği bağlı sigorta primi ödemek zorunda kalmazlar.

Kadınlar, emekli bir ev hanımı olabilmek için 25 yıllık hizmet sürelerini doldurmalıdırlar.

İsteğe bağlı sigorta prim ücretleri, asgari ücrete endeksli olarak değişir. Bu durum 2022 yılında yapılan asgari ücret zammı ile de değiştir. Ev hanımlarının güncel olarak ödemekle yükümlü oldukları aylık ücret 874 TL olarak belirlenmiştir.

Devlet kanallarında görülen kurallar doğrultusunda da bu kişilerin 25 yıl evli kalmaları gerekiyor.

Türkiye’de ikamet ediyor olma şartı da söz konusu

50 yaşından büyük olunmalı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden herhangi bir yaşlılık, dul, yetim ya da emeklilik maaşı almıyor olmak gerekiyor.

Herhangi bir geliri olmaması

2022 ev hanımlarına emeklililk

2022 ev hanımları emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

SGK, ev hanımlarına isteğe bağlı sigorta yapma hakkı tanımıştır. 18 yaşını aşmamış olan kadınlara, çalışmamaları ve sigortalı olmamaları halinde emeklilik başvurusu yapma hakkkı tanınıyor. Buna göre SGK’ya sigorta girişini yapan ev hanımları sigorta primlerini düzenli olarak ödemeleri halinde emekli olmaya hak kazanıyor. Önceden hiç sigortası olmayan ev hanımlarının da emekli olması söz konusudur. Bunun için hiç sigorta girişinin olmaması, 25 yıl evli olmak ve 50 yaşından büyük olma şartları karşılanmalıdır.

Ev hanımları isteğe bağlı olarak sigortalı olma hakkında sahiptir. 18 yaşından küçük olan kadınlar sigortalı değillerse SGK’ya başvuru yapabilirler. Sigorta girişini yapan kadınlar her ay düzenli olarak sigorta primlerini ödemeleri halinde emekli olma fırsatından yararlanabilirler. Güncel asgari ücrete göre belirlenen bu primlerin güncel fiyatı 1.601,28 TL’dir. Bu miktar günlük olarak ise 3,34 TL olarak belirlenmiştir.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal