2022 doğum parası ne kadar Doğum parası nasıl ve nereden alınır? Doğum parası almak için istenen şartlar nelerdir?

Yeni doğum yapmış olan annelere devlet, doğum parası adı verilen bir sosyal yardım desteği sağlıyor. Tamamen geri ödemesiz olarak sağlanan bu desteği ise şartları merak ediliyor. Doğum parası başvurusu yapmak isteyenler 'Doğum parası nereden, ne zaman alınır?' sorusuna yanıt ararken, konuya ilişkin tüm bilgileri haberimizin detayında sizler için derledik.

16.05.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-15:00) 2022 doğum parası ne kadar Doğum parası nasıl ve nereden alınır? Doğum parası almak için istenen şartlar nelerdir?

Devlet tarafından, yeni doğum yapmış olan annelere doğum parası adı altında verilen sosyal yardım desteği 2022 yılında da devam ediyor. Doğum parasından yararlanmak isteyen vatandaşlar, sosyal destek ile ilgili şartları araştırıken, başvuruların nasıl ve nereye yapılacağına dair bilgi sahibi olmak istiyor.

Türkiye'de doğum parası adı altında yapılan ödemelerde iki farklı ödenek bulunuyor. Bunlardan bir tanesi her doğum yapan TC vatandaşına verilen yardım ödeneği, diğeri de çalışan kadının hamilelikten dolayı çalışamadığı süreçte SGK 'dan aldığı rapor parasıdır.

2022 doğum parası ne kadar Doğum parası nasıl ve nereden alınır

Doğum parası almak için istenen şartlar nelerdir?

Doğum parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın her doğum yapan TC vatandaşına vermiş olduğu paradır. Doğum parası ödenekleri ilk çocuk, ikinci çocuk vaya üçüncü çocuklarda farklılık gösterebilmektedir.

Bu durumda; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilk çocuk için aileye 300 TL, ikinci çocuk için 300 TL, üçüncü çocuk ve daha fazlası için de 600 TL destek ödemesi gerçekleştirir. Söz konusu yardımdan faydalanabilmek için başvuru yapmak gerekmektedir.

Doğum parası nasıl ve nereden alınır?

Doğum paraları çocuğun doğumundan ve kimliğinin çıkarılmasında sonra ödenir. Nüfus Müdürlükleri aracılığı ile yapılan ödemelerde annenin doğum yardımı başvuru dilekçesini doldurması ve ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine teslim etmesi gerekiyor. Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılan başvuru sonrası gerekli görülen tutar başvuru sahibinin hesabına yaklaşık olarak 55 gün sonra aktarılır. Hesap bilgileri ise başvuru sırasında PTT veya Ziraat Bankası şubeleri olarak belirtilir. Doğum yardımı desteğinin ödenip ödenmediği ise -Devlet ekranından da sorgulanabilir. Doğum parası sadece annelerin hesaplarına yatırılır.

Doğum raporu parası ise, çalışma hayatında olan kadının hamileliğinden kaynaklı çalışamadığı süreçte aldığı rapor parasıdır. Yaklaşık olarak 4 ay gibi işe gidememe durumu olan çalışan anne sigorta tarafından brüt tutarından hesaplanan desteği alma hakkı vardır.

Doğum parası olarak ödenen miktar 2022 yılı için 12.454 TL olarak belirlenmiştir. Şayet anne ikiz veya üçüz bebeğe sahip olursa çalışan anneye iki hafta daha izin süresi verilir ve alacağı ücrete de ek ödenek çıkarılır.

Doğum parası genel olarak işletmenin onay vermesi sonucu hesaba geçer. Şirketin doğum izni bitene kadar onayını bekletme hakkı vardır. Dolayısıyla doğum izninin bitmesin sonrasındaki 2 haftalık süreç içinde tutar hesaba yatırılır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal