2022 doğum parası başvurusu nereye yapılır? Doğum parası alma şartları nedir, ne zaman alınır?

Doğum yapan annelere devlet tarafından ödenen doğum parasına en çok merak edilen konuların başında, doğum parası almanın şartları ve doğum parasının nereye yapıldığıdır. İki farklı çeşit doğu parası ödeneği bulurken hem her TC vatandaşına verilen hem de çalışan kadınlara sonrasında rapor parası adı altında ödenen doğum parası ile ilgili tüm detayları haberimizde sizler için derledik.

18.05.2022-10:01 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-10:01) 2022 doğum parası başvurusu nereye yapılır? Doğum parası alma şartları nedir, ne zaman alınır?

Yeni doğum yapmış olan kadınlara devlet tarafında ödenen doğum parası çok sayıda vatandaş tarafından merak ediliyor. Hem her TC vatandaşına hem de çalışan annelere çalışmadıkları süreçte rapor parası adı altında 2 farklı şekilde ödeme yapılırken başvuruların nereye ve nasıl yapıldığı, ve hesaplamaların nasıl yapılarak ödemelerin gerçekleştirildiği merak ediliyor.

2022 yılı için en düşük doğum parasının 12 bin 454 lira olurken bunun yanı sıra kadın çalışana emzirme ödeneği de verilecek. Kadın çalışan anneye her doğumda en yüksek katkıyı doğum parası adı altında rapor bedeli sağlarken doğumdan önce ve sonrasında kullanılan toplam 112 gün (16 hafta) izin sürelerinin üzerinden hesaplanarak ödemeler gerçekleştiriliyor.

2022 doğum parası başvurusu nereye yapılır

Çalışmayan kadınlara da doğum parası ödeniyor

Daha önce çalışmamış olan kadınlara da devlet tarafından doğum parası ödeneği sağlanıyor. Bu kspamda devlet ilk çocuğa tek seferlik 300 TL gibi bir rakam ödeneği çıkarırken bu ödemeler ikinci çocuk için 400 TL'ye üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 TL'ye çıkıyor.

2022 doğum parası başvurusu nereye yapılır?

Doğum parası talebinde bulunam isteyenlerin başvuru için yapmaları sırasında gerekli olan evraklar şöyledir;

- Yeni doğan bebeğin TC kimlik kartı,

- Anne vaya babadan birinin TC vatandaşlığına sahip olması,

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ait siteden alınan 'Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi'.

Bu evrakları tamamlamış olan kişi, isterse bireysel isterse kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezleri'ne başvuru yapabilirler.

Doğum parası ödeneği başvuru sonuçları e-Devlet sisteminden duyurulur. Sonuçlar anne adayının başvurusu ile birlikte 55 günlük süre içerisinde geriye açıklanır. Sonuçlar açıklandıktan sonra başvuru sahibi e-devlet üzerinden belirlenen PTT noktalarından ödeneklerini alabilirler.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal