120 Yıllık Ahşap Fotoğraf Makinesi Fotoğraf Makinesi Müzesi'nde

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Fotoğraf Makinesi Müzesindeki 120 yıllık ahşap fotoğraf makinesi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

23.06.2020-11:56 - (Son Güncelleme: 23.06.2020-11:55) 120 Yıllık Ahşap Fotoğraf Makinesi Fotoğraf Makinesi Müzesi'nde
Bu müzede her türlü fotoğraf makinesini görmek mümkün. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Fotoğraf Makinesi Müzesi'nde kimisi körüklü, kimisi filmli 2023 fotoğraf makinesi ve 3600 aksesuar meraklılarıyla buluşuyor.

Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan 1876'dan günümüze üretilen fotoğraf makinelerinin 44 kategoriye ayrıldığı müzede, en gözde eser ise 1900 yılı yapımı olan ve halen kullanılabilir durumdaki ahşap fotoğraf makinesi...

Müzede toplam 5 bin 623 eserin yer aldığını belirten müze sorumlusu İrfan Tunay, "Voigtlander" marka makine hakkında bilgi verdi.

"Ölü fotoğrafçılığı" alanında değerlendirilen makineyle ilgili Tunay, şunları kaydetti:

"Ölü fotoğrafçılığı İngiltere ve civarında, daha doğrusu Avrupa'nın hemen hemen her yerinde çok popülerdi. Müzemizde bulunan makinemiz ise ölü fotoğrafçılığında kullanılmıştır ve fotoğrafları mevcuttur. O dönemde çekilen fotoğrafta sandalyeye oturtulmuş ölü bir kadının kızlarıyla son kez hatıra fotoğrafı çektirmesi bulunmaktadır. Gelen ziyaretçiler tarafından makine ve fotoğraf ilgi odağı oluyor, ziyaretçilerimiz şaşırıyor. 'O dönemde böyle bir şey var mı' diye şaşırıyorlar. O dönemde çekilen fotoğraflar genellikle manuel çekim, yani kapak yoluyla çekilen ahşap makinelerle yapılıyordu. Ve bu makinelerle fotoğraf çekilebilmek için 15 dakika kadar objektif karşısında beklenebiliyordu."

Tunay, ahşap makinenin yaklaşık bir asır önce kullanıldığını ve müzedeki tüm eserler gibi bu ahşap makinenin de çok ilgi gördüğünü söyledi.

Ziyaretçilerden Nakip Gençkaya ise "Ankara'dan geldim. Fotoğraf Müzesini görünce ailemle gezmek istedim. Hepsi birbirinden değerli makineler ve cihazlar var. Bu kadar makineyi toplayana helal olsun diyorum. Gezerken çok değişik bir makineye rastladık. Hatırası yaşatılması gereken bir makine, insanların anılarını tazeleyen bir makine. Her şeyi ile mükemmel, emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal