1 Trilyon Tonluk Buz Eridi! Dünyanın En Büyük Buzdağı A68 Tehlikeli Bir Şekilde Yok Oldu

A68, Temmuz 2017'de Antarktika'daki Larsen C buz sahanlığından çıkan, Güney Atlantik'te dev bir buzdağıydı. Bir dönem dünyanın en büyük buzdağı olarak görülen A68 devasa buz kütlesi eriyerek yok oldu.

21.01.2022-15:33 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-17:18)

A68, 2017'de anakaradan koptuğunda yaklaşık 6 bin kilometrekarelik alanı kaplıyordu. Dev buz kütlesi, eriyerek bıraktığı tatlı su ve minerallerle ekosistemi tehdit ediyor. 

A68 buzulu dünyanın donmuş en büyük buz kütlesiydi. Leeds Üniversitesi bilim insanları, A68'in erimesinin çevre üzerindeki etkisini inceledi. 2017'de Antarktika'dan koptuktan sonra eriyerek değişen boyutlar uydu verileriyle hesaplandı. Dev buz kütlesinden eriyen milyarlarca ton suyun okyanusa karışarak ekosistem için ciddi tehlike oluşturduğu belirlendi. 

1 TRİLYON TONLUK BUZ ERİDİ 

En hızlı erime sıcak iklime sahip Güney Georgia adasına yaklaştığında gerçekleşti. Eriyen su miktarı günlük bir buçuk milyar tonu aştı. Dünyanın en büyük buzulu olarak bilinen A68 yok oldu. Buzdağı, nisan ayına kadar sayısız küçük parçaya bölündü ve sonunda tamamen gözden kayboldu. Sonuç olarak A68'den yaklaşık 1 trilyon tonluk buz eridi. 


DENGEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

Bilim insanları bu erimenin ekosistem üzerinde uzun süren ve hissedilebilir büyüklükte etkisi olacağı uyarısında bulunuyor. 

A68 buzulu daha önce de uzmanlar ve bilim insanları tarafından araştırılmış, yok olma tehlikesi üzerine çalışmalar yapılmıştı. Uzmanlar, "Eriyen buz kütlesinden salınan tatlı su, okyanustaki su akıntılarındaki dengeyi değiştirebilir. Erime sonucu okyanusa karışan mineral ve organik maddeler ise planktonların çoğalmasına sebep olabilir. Bu da yeni biyolojik değişimleri beraberinde getirebilir." değerlendirmelerinde bulundu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal