İşsizlere Maaş Müjdesi

Yeni asgari ücretin netleşmesi le beraber işsizlere verilen maaşlar da değişti. Yeni yılda işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı para 16 bin 112 lirayı bulacak.

18.01.2018-09:03 - (Son Güncelleme: 18.01.2018-08:53)

2018 senesi çalışanlar ve emekliler kadar işsizler için de ücretlerin yükseleceği bir sene olacak. İşsizlik maaşı da diğer birçok ücret gibi asgari ücrete göre belirleniyor. Bu sene asgari ücret brüt olarak 2 bin 29 liraya yükseltildi. Buna göre en az işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra 805.63 liraya en yüksek işsizlik maaşı da bin 611.28 liraya kadar ulaştı.

İŞSİZLİK MAAŞI KİMLERE VERİLİYOR?

Sigortalı olarak görev yapanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabilirler. İşsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin kesintisiz olarak ödenmiş olması lazım. Yine işsiz kalmadan önceki çalışma döneminde 3 sene içinde en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması koşulu da aranıyor. Haklı fesihle kendi isteği ile işten ayrılanların da işsizlik maaşı alma hakkı var.

NE ZAMAN BAŞVURU YAPILABİLİR?

İş akdinin bitirilmesinin ardından 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvurmak lazım. Bu süreyi geçirmek hak düşürmese de hak kaybına neden oluyor.

30 GÜN İÇERİSİNDE BAŞVURMAYANIN HAKKI YANAR MI?

Süresi içinde işsizlik maaşına başvurmayanların hakkı yanmıyor. Fakat gecikmeniz alacağınız maaşın süresini kısaltıyor. Yani 10 ay maaş alması gereken bir işçi 2 ay sonra başvurursa 9 ay maaş alıyor.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı için en yakın İŞKUR Müdürlüğü'ne şahsen veya internet üzerinden başvurabilirsiniz. Şahsen başvurularda kimlik belgesi ve işyeri tarafından verilen ayırma belgesi gerekiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE İLE ALINIR?

İşsizlik maaşı alma süreniz son 3 senedeki çalışmalarınıza bağlı. Son 3 senede 600 gün sigortalı çalışanlar 6 ay, 900 gün çalışanlar 8 ay ve bin 80 gün sigortalı çalışanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.

Son Dakika Yaşam Haberleri için aşağı doğru kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal