Özel Sektörün 2016 Zammı Belli Oldu

517 şirketin katıldığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde şirketler çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 11,7 zam yapacak.

15.12.2015-11:23 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Özel Sektörün 2016 Zammı Belli Oldu
Global insan kaynakları yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group Türkiye  tarafından kasım ayında 517 şirketin katılımıyla "Olası Asgari Ücret Değişiminin  Etkileri" başlıklı bir araştırma gerçekleştirildi.

Şirketlerin, asgari ücretin artması halinde mevcut ücret  politikalarını nasıl değiştireceklerine ilişkin soruların yanıtlarının arandığı  araştırmanın sonuçlarına göre, asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması halinde  şirketlerin çalışanlarına yüzde 11,7 oranında maaş artışı yapması öngörülüyor.

Zam oranının yerli sermayeli şirketlerde ortalama yüzde 11,9, yabancı  sermayeli şirketlerde ise yüzde 11,3 olması bekleniyor.

Türk şirketlerinin yarısı hazır, yabancılar beklemede

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 34'ü olası asgari ücret değişimi  için alternatif bütçeye çalışırken, yüzde 28'i henüz bütçelerini revize etmemiş  durumda.

Şirketlerin yüzde 38'si asgari ücretteki artışı nasıl yönetebileceği  noktasında fikir sahibi değil.

Yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 24'ü alternatif bir bütçe için  çalışırken, yerli sermayeli şirketlerin yüzde 44'ü ise asgari ücret artışı için  hazırlıklarını yapmış durumda.

Araştırma sonuçları Türk şirketlerin, yabancı sermayeli şirketlere  göre konuya daha hazırlıklı olduğunu ortaya koydu.

Yıllık zam oranı artacak

Hay Group Türkiye tarafından eylül ayında açıklanan bir araştırma  sonucuna göre, şirketlerin çalışanlarına ortalama yüzde 9 zam yapacağı  belirtilmişti.

Kasım sonrasında şirketlerin olası asgari ücret değişikliğiyle ilgili  ek çalışmalara başladığı görüldü. Alternatif bütçe çalışan şirketlerin yeni  bütçelerinde eskisine oranla ortalama yüzde 3'lük bir artış yapacağı dikkati  çekiyor.

'Mavi yaka' kadroların revize bütçe rakamında öncekine göre yüzde  7,3'lük bir değişim görülüyor. Bu artışın zaman içerisinde kademeli olarak tüm  çalışan gruplarını etkilemesi bekleniyor.

Maaşların yeni artış oranları

Bu bilgiler ışığında şirketler, Ocak 2016 asgari ücret artışı sonrası,  'mavi yaka' kadrolarda ortalamada yüzde 17,1'lik bir artış öngörürken, idari  personelde yüzde 12,8, uzman kadrolarda yüzde 10,1, yönetim kadrolarında yüzde  9,6 ve üst yönetim kadrolarında yüzde 8,7'lik artış senaryoları üzerinde  çalışıyor.

Asgari ücret değişiminden en çok etkilenecek sektörlerin, saha çalışan  sayıları yüksek olan perakende, çağrı merkezi, profesyonel hizmetler ve lojistik  sektörler olacağı tahmin ediliyor.

"Asgari ücret artışı bizi etkilemez" diyenlerin oranı yüzde 18

Şirketlerin yüzde 23'ü "Asgari ücretteki olası bir artışa hazırlanmak  için neler yapıyorsunuz?" sorusuna, henüz bir aksiyonda bulunmadıkları, herhangi  bir planlama yapmadıkları şeklinde cevap verdi. Bu şirketlerin değerlendirme  sürecinde oldukları, yasal düzenlemeyi ve diğer şirketlerin atacağı adımları  bekledikleri anlaşılıyor.

Şirketlerin yüzde 15'i, asgari ücret değişikliği karşısında herhangi  bir değişiklik yapmayacağını belirtiyor. Bu şirketlerin ağırlıklı olarak, asgari  ücretli çalışanları olmayan veya çalışan sayısı çok düşük olan şirketler olduğu;  henüz diğer çalışan gruplara yansıtılacak etkinlikte bulunmadıkları tespit  edildi.

Şirketlerin yüzde 18'i, asgari ücret artışının kendilerini  etkilemeyeceğini ifade ediyor. Bu şirketlerin sadece tüm çalışanları etkileyecek  bir piyasa değişikliğinde harekete geçecekleri görülüyor.

Ücret artışlarını erteleyecek şirketlerin oranı ise yüzde 8. Sürecin  işe alımlarına yansıyacağını düşünen yüzde 8 oranındaki şirket de işe alımlarını  erteleyeceklerini belirtti.

Yeni eleman alımı düşecek, yan haklar azalacak

Şirketlerin yüzde 15'i yeni işe alınacak personel sayısında azalmaya  gideceğini söylerken, bu rakam yerli sermayeli şirketlerde yüzde 22'ye ulaştı.

Şirketlerin yüzde 34'ü toplam ücretlendirme politikalarını revize  etmek istediklerini belirtti.

Çözüm olarak en çok "ödenekleri/ikramiyeleri baz maaşa ekleme" ve "yan  hak paketlerinde değişikliğe gitme" uygulamalarının düşünüldüğü görülüyor.

Şirketlerin yüzde 37'si olası bir artışta sadece asgari ücretli  çalışanların ücretlerini revize edeceklerini bildirdi.

Yerli sermayeli şirketlerin yüzde 27'si artışla birlikte tüm çalışan  gruplarında ücret politikalarını revize etmeyi planlarken aynı aksiyonu almayı  planlayan yabancı sermayeli şirketlerin oranı da yüzde 10 civarında.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal