Emekliye Sevindiren Haber

Ödemelerini fazla yapan emekliler 5 yıllık paralarını geri alabiliyorlar ve kendileri istemedikçe maaşlarına haciz uygulanamıyor.

02.12.2017-09:34 - (Son Güncelleme: 02.12.2017-10:32)

Türkiye'de maaş alan yaklaşık 12 milyona yakın emekli için yasalarımızda bulunan ayrıcalıklardan açıkçası pek fazla kimsenin haberi yok. Özellikle vergi konusunda emeklilerimizin muaf olduğu alanlar mevcut. Emlak vergisinde emekliler belli metrekare eve sahip olmaları ve maaşlarından başka gelirleri olmamaları şartıyla muafiyetten yararlanabiliyor. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin aldıkları maaşlarından başka bir geliri yoksa brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için vergi ödemiyor. Emekli olduktan sonra başka bir işte çalışarak gelir elde eden emekliler ise vergi ödemek zorunda. Bankalarındaki paraları nedeniyle kazanç elde eden emekliler de muafiyetten faydalanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemek zorunda değil.

5 SENELİK ÖDEMEYİ GERİ ALIN

Emeklilerin belediyelere başvurarak konutlarıyla ilgili beyanda bulunurken emekli olduklarını da bildirmeleri lazım. Bu durumda belediyeler emeklilerin emlak vergilerini sıfıra indiriyor. Geçmişte emlak vergisi ödemiş emekliler yukarıdaki şartları bulunduruyorsa bağlı bulundukları belediyelere dilekçe ile giderek 5 sene geriye doğru ödedikleri paraları geri alabiliyor.

TAKİP VARSA İTİRAZ HAKKINA SAHİPSİNİZ

Yasa gereği emeklilerin maaşlarına haciz konulamıyor ve kesinti yapılamıyor. Bazı durumlar dışında tabi. Bu durumlar, Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ve nafaka. Bu ikisi dışında emeklinin izni olmadan hiçbir alacak için maaşa haciz uygulanamıyor. Yani kredi kartı kullanan bir emekli için banka emeklinin izni olmadan haciz yapamıyor.

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONULAMAZ

Kredi alırken ya da kredi kartı anlaşması yaparken imzaladığınız sözleşmeleri daha dikkatli okumak gerekiyor. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili bir madde varsa bankayla görüşmenizde yarar var. İcra daireleri emeklinin yazılı rızası yoksa haciz taleplerini reddediyor. İcra takibi başlatılırsa icra dairesine başvurarak emekli olduğunuzu belirtip itiraz edin, takip durdurulacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal