Dağlardan Toplanan Defne Yaprağı Köylüye Servet Kazandırdı

Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra alternatif tıpta da ki birçok yararı ile tanınan defne, bin 500 kişiye istihdam kaynağı oldu. Üreticiler, geçen yıl defneden yaklaşık 13 milyon TL kazandı.

02.02.2018-16:18 - (Son Güncelleme: 02.02.2018-16:21) Dağlardan Toplanan Defne Yaprağı Köylüye Servet Kazandırdı

Zonguldak'ta kırsal alanda kendiliğinden yetişmekte olan defne yaprağı, birçok ailenin gelir kapısı oldu. 2013 yılında yalnızca 128 ton olarak toplanıp işlenerek yurt dışına ihraç edilen defne, 2017 yılında 6 bin 500 olarak planlanan hedef barajını da geçerek 8 bin tona ulaştı.

KİLOSU 1,5 LİRA

Çoğunluğu maden işçilerinin yaşadığı Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde yaşamakta olan vatandaşlar, topladıkları defne yapraklarını işleyerek ailelerine gelir sağlıyor. Genellikle kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yapraklarını toplayan aileler, çuvallara doldurdukları yaprakların kilosunu 1.5 TL'ye satıyor.

Haftanın belirlenen günleri mahalleye gelen firma yetkilileri, satın aldıkları defne yapraklarını sanayide kullanmak üzere fabrikalarına götürüyor.

EMEKLİ MADENCİ, BARETİNİ TAKIP DEFNE YAPRAĞI TOPLUYOR

Uzun yıllar madencilik yaparak ailesinin geçimini sağlayan ve emekli olunca da baretini takıp defne yaprağı işleyen Ayhan Tarhan, kazandıkları ek gelir sayesinde ailesine destek olduğunu ifade etti. Tarhan, "Emekli olduktan sonra defne yapmaya başladım. Defne geçim kaynağı oldu. Arkadaşlarıma da tavsiye ederim. Emekli olanlar genellikle defne yapıyorlar, ek gelir kaynağımız oldu. Bir çuvaldan 15 ila 30 lira arası para kazanıyoruz" diye konuştu.

Eşi ile birlikte boş vakitlerinde defne yaprağı işlediğini anlatan iki çocuk annesi Emine Tarhan ise "Devletimizden Allah razı olsun. Böyle bir şey çıkartmış. Teşekkür ediyoruz. İhtiyacımızı karşılıyoruz. Eşim uzun yıllar madencilik yaptı. Emekli olunca evde canı sıkılıyor. Maden işçisi sonuçta, akşama kadar böyle defneyle uğraşıyor. Güzel de para kazanıyor. Kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, alışverişi yapıyor. Hem canı sıkılmamış oluyor" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE HARÇLIKLARINI DEFNEDEN ÇIKARTIYOR

Denizli'de üniversite okuduğunu aktaran madenci çocuğu Emre Tarhan ise, "Tatillerde yapabildiğim kadar yapıyorum. Bana da harçlık oluyor. Aileme ek gelir oluyor. İhtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Bunu bize yapmamızı sağlayan ilgililere de teşekkür ediyoruz. Babam uzun yıllar madencilik yaptı. Şu an emekli. Biz de eve ek gelir olsun diye bu işi yapıyoruz" dedi.

"13 MİLYON LİRA KAZANDIRDI"

2018 yılında 12 bin ton defne toplanmasının hedeflendiğini hatırlatan Beşel, şöyle dedi:

"Yapılan envanterlere göre 122 bin ton defne mevcudiyeti var. Envanter çalışmalarımız halen devam ediyor. Bunun yanı sıra geçen yıl 8 bin ton defne üretimi yaptık. Bu da ayrıca vatandaşlarımızın geçim kapısı oldu. Yaklaşık bin 500 kişi defne toplama işinde çalışıyor. Azımsanmayacak gelir elde ettiler. 2013 yılında 128 ton defne üretimine karşılık 2017 yılında programımız 6 bin 500 ton olmasına rağmen 8 bin ton üretimi gerçekleştirdik. Yine 2018 yılında 12 bin ton defne toplamayı hedefliyoruz. Defne sahalarımızı üç yılda bir planlıyoruz. Sürgünleri alıyoruz üç yıl sonra tekrar sahalara giriyoruz. 2023 yılında hedefimiz ise Cumhuriyetin 100. Yılında 23 bin ton hedefliyoruz. Şu anda da Türkiye'de defne üretiminde biz orman bölge müdürlüğü olarak birinciyiz. Bartın ve Zonguldak illerinde bin 500 vatandaşımıza bu konuda istihdam sağlanıyor. Geçen yıl kazanılan rakam 13 milyon lira."

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal