Dünyanın en meşhur yemeklerinden bazıları Adana mutfağından çıkmıştır. Özellikle etin Adana mutfağındaki yeri bir başkadır. Adana mutfağı oldukça zengindir. Adana yöresel yemeklerinde en çok kullanılan malzemeler acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşilliktir. Ama herşey bir yana et Adana yöresel yemeklerinin vazgeçilmezidir ve bütün yemeklerde et vardır. Yöresel yemeklerde Adana denince akla ilk gelen tabi ki Adana Kebaptır. Ayrıca şalgam suyu ve meyan kökü de Adana’nın en ünlü yöresel lezzetlerindendir. Adana'da mumbar dolmasının tüketimi oldukça fazladır. 

ADANA MÜKEMMEL LEZZETLERİYLE OLDUKÇA ÜNLÜ!

Bol miktarda kullanılan diğer malzemeler ise un, bulgur, süt, yoğurt, peynir ve çökelektir. Çorbalar, sebze yemekleri ve tatlılarda Adana’nın vazgeçilmez menüleri arasındadır. Çorbalardan hamur çorbası, yüzük çorbası ve düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı ve kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarımsaklı köfte, içli köfte ve sakatat dolması, tatlılardan ise karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı yöreye ait lezzetlerdendir.

MUMBAR DOLMASI NASIL YENİR?

Türkiye genelinde yaygın olan bumbar (mumbar) benzeri bu ürün tamamen bu kente özgüdür ve yaz, kış özellikle hava kararmaya yakın sokaklarda açılan tezgahlarda sabaha kadar satılır. Acı biber turşusu ile ikram edilen bu yemek sakatat sevenler için bulunmaz bir nimet olmakla beraber, alkol sonrası da şahane bir ‘munchies’ olarak da değerlendirilebilir. Mumbar hayvan bağırsağının pirinç, et ve baharat karışımı ile doldurulup, bağlanması ve haşlanması ile imal edilirken şırdan dolması ise koyunun 4 midesinden biri olan şırdandan yapılır. sıcak sıcak yenilir. Dinlenmişi ve sokakta yenileni adettendir.