NASA 2020 Mars Yolculuğuna Hazırlanıyor

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), son birkaç yıldır Mars 2020 keşif aracını Mars’a göndermenin hazırlığını yapıyor. Keşif aracı, NASA’nın şimdiye kadarki en iddialı Mars görevi için yola çıkacak.

15.01.2020-10:29 - (Son Güncelleme: 15.01.2020-10:25) NASA 2020 Mars Yolculuğuna Hazırlanıyor

NASA tarafından temmuzda gerçekleştirilmesi planlanan görev ile Mars’a insanlı uçuşların temelinin de atılması hedefleniyor. Görev kapsamında Atlas V-541 roketi, Mars 2020 gezgin aracını Kızıl Gezegen’e taşıyacak.

Mars Keşif Programı‘nın bir parçası olarak inşa edilen Mars 2020 keşif aracı, bazı özellikleri bakımından halihazırda Kızıl Gezegen’de iş başında olan Curiosity’e benziyor. Ancak barındırdığı teknolojik özellikleriyle selefinden ayrılıyor.

Mars 2020’de gezegen üzerinde geçmiş mikrobiyal yaşamın izlerini sürmek için 23 kamera bulunuyor. Önceki gezgin araçlardan farklı olarak, keşif aracında bir drone da bulunuyor.

Mars 2020 keşif aracı, gezegenin atmosferine girmeden önce birbirinden ayrılacak olan iki bölümden oluşuyor. Yükünü Mars atmosferi boyunca taşıyacak olan araç, gezegen yüzeyi üzerinde havada duracak ve gezgin, bir ip aracılığı ile Mars topraklarına indirilecek.

Araç için neredeyse eksi 129 santigrat dereceye kadar soğutulmuş bir ortamda mümkün olan en yakın uzay şartlarının provası yapılıyor. Güçlü ksenon lambalarıyla da Güneş ışınları taklit edilerek aracın dayanıklılığı test ediliyor.

Mars 2020 Keşif Aracı Nereye İndirilecek

Peki Mars 2020 keşif aracı hangi bölgeye indirilecek? NASA’dan bilim insanları, aracın, Kızıl Gezegen’deki Jezero kraterine indirileceğine karar verdi. Krater, bir zamanlar birkaç nehir tarafından beslenen derin bir göl konumundaydı.

Aşağıdaki fotoğrafta yeşille renklendirilmiş alanlar, organik maddeyi koruma eğiliminde olan kil benzeri minerallerin bolluğunu gösteriyor. Bu durum ise söz konusu alanı, eski mikrobiyal yaşamın kanıtlarını aramak için umut verici hale getiriyor.

Ayrıca, Mars 2020, Kızıl Gezegen’de sıcaklık, basınç ve nem ölçümlerine imza atacak.  Araçta zemin delici bir radar da bulunuyor, bu sayede keşif aracı, gezegenin yeraltında analizler yapacak.

Asıl Amaç: Mars’a İnsanlı Uçuş

NASA’nın Kızıl Gezegen’e gerçekleştireceği Mars 2020 misyonunun asıl hedefi 2030’larda Mars’a yapılacak muhtemel bir insanlı uçuşu desteklemek için temel oluşturmak ve bu çerçevede bilgi toplamak. Mars keşif aracının, gezegenin atmosferindeki karbondioksiti oksijene dönüştürebilecek ekipman taşıması da bu amaç kapsamında düşünülerek tasarlandığı anlaşılıyor.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal