Soyağacı Uygulamasını Kaç Kişinin Kullandığı Açıklandı!

"Alt-üstsoy raporu" hizmeti çerçevesinde bir haftada 14 milyon 568 bin 890 sorgulama yapıldı.

22.02.2018-14:16 - (Son Güncelleme: 22.02.2018-14:17) Soyağacı Uygulamasını Kaç Kişinin Kullandığı Açıklandı!

İçişleri Bakanlığı'ndan açıkladığı verilere göre, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bir takım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 3 Kasım 2017 tarih ve 30229 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 44'üncü maddesinin 5'inci fıkrasına, "Kişiler, kendileri ve alt ya da üstsoylarına ait nüfus kayıt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarının ise yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilir" hükmü verildi.

Kanun değişikliğiyle yurttaşların sadece ilçe nüfus müdürlüklerinden bilgi amaçlı verilen "altsoy-üstsoy raporu"nu e-Devlet üzerinden de alabilmeleri mümkün hale geldi.

İnternetten 9 Şubat'tan itibaren alınmaya başlanan ve yoğun talep sebebiyle 4 gün geçici olarak ara verilen "alt-üstsoy raporu", 14 Şubat gece yarısı tekrar kullanıma açılmıştı.

Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği "alt-üstsoy raporu" hizmetinde, son bir haftada 14 milyon 568 bin 890 sorgulama yapıldı.

Son açıklanan verilere göre 80 milyon 810 bin 525 olan Türkiye nüfusunun 5'te 1'i, söz konusu hizmet üzerinden "alt-üstsoyu"nu öğrenmiş oldu.

E- DEVLETTEN BİR YENİ YENİ ÖZELLİK DAHA

Miras, aylık bağlatma gibi işlemler için istenen aile nüfus kayıt örneği 5 yıl aradan itibaren e-devlet şifresi ile internetten alınmaya başladı.

E-devlet şifresi ile birçok işlemi yapılabilmilmesine rağmen, internet üzerinden vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi 2012'den bu yana alınamıyordu. Bu belgeye sahip olabilmek için genelde kaymakamlık binalarında bulunan nüfus müdürlüklerine bizzat giderek kimlikle başvuruda bulunulması gerekiyordu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal