Salatadan, şerbete kadar birçok farklı ürüne lezzet üslüğü yapan koruk, üzümün olgunlaşmamış, ham hali olarak biliniyor. Deride oluşan kızarıkları gideriyor, bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlığı önlüyor. Ayrıca sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken, vücudu serinletip, rahatlatıyor. Sıcak yaz günlerinde değişik lezzet arayanlar için koruk üzümü şerbeti ve salatası, zamanı geçmeden denenmesi gereken en önemli lezzetlerden olmaktadır.

MALZEMELER

1 kilogram koruk

2 su bardağı toz şeker

2 litre su

HAZIRLANIŞI

Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir. Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır. Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır. Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür. Toz şeker, su içinde eritilip, şerbet yapılır. Koruk suyu da şerbete karıştırılır. İçerisine buz eklenip, servis edilir.

KORUK ÜZÜMÜ SALATASI TARİFİ

MALZEMELER

Koruk

Kuru soğan

Al biber

Çarliston biber

Taze soğan

Maydanoz

Sumak

Pul biber

Kuru nane

Domates

YAPILIŞI

Biberleri, maydanozu taze ve kuru soğanları ince kıyın. Domatesi de doğrayıp baharatlarla güzelce harmanlayıp servis tabağına alın.