Üzüm sirkesi halk arasında çoğunlukla alkol yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Fakat tam tersi marketlerde kolay kolay bulabileceğiniz gibi evinizdeki malzemelerle de pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir sirke karışımı elde etmeniz mümkün.

ÜZÜM SİRKESİ YAPIMI TARİFİ

MALZEMELER

1 kilo taze üzüm

3 litre su

1 dilim ekmeğin yumuşak içi

1 avuç bulgur

1 avuç nohut

ÜZÜM SİRKESİ YAPIMI

Üzümü arındırana kadar güzelce yıkayın

Bir büyük kaba koyduğunuz üzümleri homojen kıvama gelinceye kadar iyice ezin.

İçerisinde üzümleri ezdiğiniz kaptan bu karışımı küçük kavanozlara pay ederek bu kavanozları kapatırken hava almayacak şekilde ağzını tülbentle örtüp kapağını kapatın.

Bu karışımın mayalanması adına en az iki hafta bekleyip dinlenmesi gerekiyor. 

Bu işlemi yaptıktan sonra kavanozdaki içeriğin üzerinde biriken köpüğün atılmaması gerekir. Bu köpük sirkenin temel maddesini oluşturmaktadır. 

Bu karışım 40 gün boyunca bekledikten sonra iyice dinlenmiş olacak ve istenilen kıvamını almış olacaktır. Sirkenin istenilen kıvamı almasına yardımcı olmak amacıyla içeriğine kattığınız nohut ve bulguru sirke kıvam aldıktan sonra bir süzgeç yardımıyla çıkarabilirsiniz.