Uzmanlar Uyardı! Rüzgara Karşı Yürümeyin

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir soğuk havalar ile ilgili, '“Kalp hastaları soğuk havada mümkün olduğunca dışarı çıkmasın. Çıkıyorsa da rüzgârı arkasına alacak şekilde yürüsün'' dedi.

12.02.2018-15:23 - (Son Güncelleme: 12.02.2018-15:08) Uzmanlar Uyardı! Rüzgara Karşı Yürümeyin

Havaların soğuması ve kış aylarında oluşan hava kirliliği özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastalarında ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. İnsan vücudu iç ısısı sabittir ve ortalama 36-37 derecedir. Soğuk havalarda vücutta bir takım değişiklikler meydana gelir. Deri damarları ısı kaybını düşürmek için fizyolojik olarak büzüşür, kaslar istemsiz bir şekilde titreme ile ısı oluşumunu yükseltir. Vücut sıcaklığını koruyabilmek için kalp daha fazla kan pompalar; neticede kalbin daha fazla oksijene ihtiyacı olur. Bununla birlikte kalp damarlarında büzüşme; kanın pıhtılaşmasında, nabız sayısında ve kan basıncında artma görülür. Göğüs ağrısı, ritm bozuklukları, hipertansiyon atakları, kalp krizi ve ani ölümlerin görülme riski yükselir.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir vatandaşlara soğuk havalar ile ilgili uyarılarda bulunarak söyle dedi:

‘Her insan vücudunun soğuk havaya verdiği cevap farklı olabilir. Yaş, fiziksel durum, altta yatan kronik hastalıkların sayısı ve ciddiyeti soğuğa karşı verilen yanıtı etkiler. Hipertansiyon, damar tıkanıklığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, obezite, ailede kalp hastalığı öyküsü gibi risk faktörlerine sahip kişilerin kalp krizi riskinden korunmak için daha dikkatli olması ve kışa girmeden önce mutlaka yeni bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekir.

Kalp ve tansiyon hastalığı olan hastalar kış mevsiminde fiziksel kondisyonu iyileştirmek için aktivitelere, yürüyüşlere devam etmeli, açık havada spor yapmak yerine evde veya spor salonlarında egzersizi tercih etmelidirler. Kış aylarında yapılan fiziksel aktivitelerde ortam ısısı, rüzgâr, ortamın nemi, soğuğa maruz kalınan süre, fiziksel aktivitenin şiddeti önemlidir. Soğuk havalarda rüzgâra karşı değil; rüzgârı arkanıza alarak yürümelisiniz. Kalp krizi geçirdiyseniz dumanlı, kirli, rüzgârlı soğuk havalarda olabildiğince dışarı çıkmamalı, çıkmak zorundaysanız mutlaka yanınızda dilaltı hapını taşımalısınız’

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal