Soğuk suyla duş almanın faydaları nelerdir?

Zinde bir vücut için soğuk su ile alacağınız duşun sağlayacağı inanılmaz faydaları duyunca çok şaşıracaksınız. Sizin için soğuk su ile duş almanın 7 faydasını derledik. Detaylar haberimizde...

26.01.2018-17:32 - (Son Güncelleme: 12.07.2023-16:05)

Zinde bir vücut için soğuk su ile alacağınız duşun sağlayacağı inanılmaz faydaları duyunca çok şaşıracaksınız. Soğuk duş almak hem vücut sağlığı için hem de zihin sağlığı için inanılmaz faydalar sunarken aynı zamanda müthiş bir ferahlık sağlıyor.

Soğuk suyla duş almanın faydaları

- Soğuk duş bütün vücuttaki kasların kasılmasını sağladığı için lenf sistemi de daha iyi çalışır. Lenf sistemi atık maddeleri vücuttan dışarı çıkararak patojenlerle savaşır. 

- Soğuk duş hormon bezlerinin aktivitesini artırarak, vücutta daha fazla hormon salgılanmasını sağlar. 

- Soğuk su saçı daha parlak, cildi daha sağlıklı yapar. Soğuk su gözenekleri daralttığı için sivilce oluşumunu engeller. 

Bağışıklığı güçlendiriyor


- Soğuk su ile alacağınız duşla bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Soğuk suyla alınan duş nezle ve grip olmanızı önlerken enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmanıza fayda sağlar. Yapılan araştırmalara göre haftada üç kere 14 derece soğukluğundaki suyla duş alan ve bunu altı hafta boyunca devam ettiren kişilerde iki tip akyuvar sayısında artış gözlenmiştir. Artış gözlenen akyuvarlar ise monosit ve lenfosittir. 

Gribi önlüyor

- Virüs ve bakterilerin yok edilmesi için çok büyük bir öneme sahip olan lenfosit bakteri kan akışının hızlanması için gereklidir. Yapılan araştırmalara göre vücudun kendini ısıtmak istemesi sonucunda metabolizma hızı artar ve bağışıklık sistemi kendini aktivite eder. Böylece vücutta daha fazla akyuvar hücresi ürer. Bu yüzden soğuk su ile duş alanlarda grip, soğuk algınlığı, nezle hatta bazı kanser türleri riski de azalma gösteriyor.

Kan akışını hızlandırıyor


- Kan dolaşımı sağlıklı bir işleyiş için çok büyük bir öneme sahiptir. İyi kan dolaşımı olan kardiyovasküler vücut sisteminin düzenli ilerleyebilmesi için çok büyük önem taşır. Soğuk su ile cildiniz temas ettiğinde kan damarları daralır ve kan akışı hızlanır. Soğuk su ile alacağınız duş sayesinde kan dolaşımı iyileşir. 

Depresyonu azaltıyor

- Soğuk duş depresyona yardım etmede ve önlemede de yardımcıdır. Virginia Common Wealth Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre soğuk su beynin mavi noktalarını uyarıyor. Mavi noktalar beynin noradrenalin üretim bölgesi. Noradrenalin ise depresyonu önlemede kullanılan bir hormon.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal