Kan şekeri seviyeleri yükseldiğinde veya düştüğünde vücudun metabolizmasında değişiklikler meydana gelir ve kişinin ter veya nefes kokularını değiştirebilir. Örneğin, tip 1 diyabetin bir komplikasyonu olan diyabetik ketoasidoz, kişinin nefesinin tırnak cilası gibi kokmasına sebep olabilir. Köpeklerin son derece gelişmiş koku alma duyusu sebebiyle kan şekeri düzeyindeki değişiklikleri algılayabileceği düşünülüyor.

Bristol ve Dundee Üniversitesi araştırmacıları, kan şekeri düzeyleri çok düşük olduğunda bunu ortaya çıkarmak ve insanları uyarmak için köpekleri eğitmeyi planlıyor. 17 kişiden oluşan bir çalışmada başarılı sonuçlar elde edildi. Sonuçlar daha büyük grupların katılacağı araştırmalarla teyid edilecek.

Çalışmada kullanılan tıbbi algılama köpekleri İngiliz yardım kurumu Medical Detection Dogs tarafından eğitiliyor.

DİYABET HASTALARINA ÖZEL UN ÜRETİLDİ

Konya'da bir un fabrikasında, kan şekerini yüzde 40 daha az yükselten, yüzde 30 lif oranına sahip un üretimi yapıldı.

Konya'daki bir un firmasında glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) düşük un üretildi.

Konya Yıldızı Un Fabrikası Genel Müdürü İbrahim Güzel yaptığı açıklamada, 2010 yılında müşterilerinden "diyabetik un üretmeleri yönünde talep aldıklarını, bunun üzerine piyasadakilere göre glisemik indeksi daha düşük ürün yapmaya karar verdiğini söyledi.

Güzel, bazı üniversitelerin de desteğiyle Ar-Ge merkezinde uzun süre çalışma yürüterek, proje hazırladıklarını anlattı.

Çalışmalar neticesinde, kan şekerini birden yükseltmeyen ve birden düşürmeyen, glisemik indeksi yüzde 40 azaltılmış un ürettiklerini dile getiren Güzel, şöyle devam etti:

"Proje ile TÜBİTAK'a başvurduk ve çalışmamız destek için onaylandı. Bunun üzerine üretimlere devam ettik. Beyaz ekmeğin unu, ürettiğimiz una göre yüzde 65 daha fazla kan şekerini yükseltiyor. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi 100, tam buğday ve kepekli ekmeğin glisemik indeksi 98 iken, bizim ürettiğimiz unun glisemik indeksi ise 61'dir.

Lif oranları da diğer ekmeklere göre daha yüksek. Normal beyaz unlarda lif oranı yüzde 2'yi geçmiyor. Bizim ürettiğimiz ü beyaz olmasına rağmen yüzde 30 lif içermektedir. Tam buğday unlarındaki lif oranları ise yüzde 10-12 olmasına rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının piyasadaki ekmekler üzerinde yaptığı analizlerde, en yüksek lif oranının yüzde 6 olduğu görüldü."

Kaynak: Star