Su ürünlerinin insan diyetine girmesi 160 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Su ürünleri deyince herkesin aklına ilk olarak; balık, ıstakoz, karides gibi canlılar gelmektedir. Oysa su ürünleri, denizden veya tatlı sudan elde edilen her türlü gıda maddesine verilen ortak addır. Sahil erişimi olan her toplum yemeklerinde ve tıp alanında bu bitkileri kullanmıştır.

SAĞLIĞA OLUMLU ETKİLERİ KANITLANDI

Su teresinin lahana, brokoli, roka gibi turpgiller familyasının bir üyesi olduğunu söyleyen uzmanlar, “Su teresi özellikle bol yağış alan bölgelerde ve tatlı su derelerinin yanında yetişir. Tohumları, yaprakları, sapları, çayı ve özü kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Su teresinin en büyük özelliği düşük kalorili olmasıdır. 1 kilo su teresinde yalnızca 100 kalori bulunmaktadır. Yüzdesel olarak bakıldığında 100 gram su teresi günlük K vitamini ihtiyacının tamamını, A ve C vitamini ihtiyacının ise yüzde 70’ini karşılar. Su teresinin; zayıflatıcı, karaciğer düzenleyici, kanamaları önleyici, regl döngüsü düzenleyici ve kardiyovasküler vakaları önleyici etkisi bulunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra uzmanların yaptığı son çalışmalarda kanserin önlenmesi üzerinde de olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir” dedi.