Az güneş gören kuzey ülkelerinde özellikle somon balığı insanların D vitamini ihtiyacını tek başına karşılar. Bir yumurta sarısı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 10'nunu karşılarken süt, peynir, yoğurt gibi gıdalar önemli bir kısmını karşılamış olur.

GÜNDE 15 DAKİKA GÜNEŞLENİN

D vitamininin ana kaynağı güneşten aldığımız ultraviole ışınlarıdır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde güneş yağı kullanmadan veya az kullanarak 10-15 dk. güneşte kalmak vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayacaktır. Bu güneşlenme esnasında ışınların vücuda direk temas etmesine dikkat edilmelidir.

SICAK HAVA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Güneşlenirken kapalı kalan sırt, koltuk altı, bacak gibi bölgelerinde güneş ışığı görmesinin yararı olacaktır. Bunu yaparken sıcak havanın olumsuz etkilerine karşı baş mutlaka büyük bir şapka ile korunmalı veya gölgede tutulmalıdır.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ OBEZİTEYE SEBEP OLUYOR

D vitamini son yıllarda kemik gelişimine sağladığı katkılar dışında vücut direncini arttırıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olduğu da görülmüştür. Yapılan çalışmalar vücuttaki mikropların D vitamini sayesinde öldüğünü ortaya çıkarmıştır. Obezite oluşumunda izah edilemeyen bir D vitamini eksikliği görülmektedir. İnsülin direnci bu vitaminin eksikliğinde daha sık görüldüğü için önce obeziteye ileriki dönemlerde de hipertansiyona yol açabilmektedir.