Antibiyotik Kullananlar Dikkat! Kolon Kanserini Tetikliyor

Birçok hastalığın tedavisinde oldukça sık kullanılan antibiyotik ilaçlar hakkında yeni yapılan bir araştırmada, yanlış kullanılan antibiyotiklerin kolon kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı.

08.07.2017-15:21 - (Son Güncelleme: 13.07.2021-13:09)

Bilim insanların antibiyotikle ilgili yaptıkları yeni çalışmanın sonuçları açıklandı. Yapılan araştırmanın sonunda, yanlış tüketilen antibiyotiklerin kolon kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı. 

YANLIŞ KULLANIMLARDA KANSER RİSKİ YÜZDE 50 ARTIYOR

Bilim insanlarının 1999 ve 2011 tarihleri arasında kolon kanserine yakalanan 5 bin hastayı ele alarak geniş çaplı bir araştırma başlattı. 

Yapılan çalışmanın vaka kontrol sürecinde, kanser hastalarının verileri, 30 bin 418 kişinin oluşturduğu kontrol grubuyla bir araya getirildi ve arada ki fark incelendi. Gruplar 50 yaş üstü ve altı olmak üzere iki gruba ayrılarak incelendi. 

kolon kanserini tetikleyen durumlar

Yapılan bu kapsamlı çalışmanın sonucunda, antibiyotik kullanımının tüm yaş gruplarında kolon kanseri riskini artırdığı fakat 50 yaş altı hastalarda riskin neredeyse yüzde 50 daha arttığı sonucuna varan araştırmacılar, antibiyotik kullanımına dikkat çekti. Araştırmada bir diğer dikkat çekilen nokta ise söz konusu riskin 50 yaşın üstündeki hastalarda ise yüzde 9 arttığı bilgisi oldu. 

Tedavilerde en sık kullanılan ilaçlardan olan antibiyotikler kinolon ve sulfonamid ile trimetoprim kombinasyonlu olanların kolon kanseri ile doğrudan bağlantılı olduğu belirtildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal