Gusül Abdesti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Su ile temizlenme anlamına gelen gusül hakkında dikkat edilmesi gerekenleri sizin için haberimizde bir araya getirdik. İşte gusül alınırken dikkat edilmesi gerekenler….

15.07.2017-09:16 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-12:38)

Bütün vücudun temiz su ile yıkanması anlamına gelen gusül, birçok kişi tarafından en sık aratılan konulardan biri. Çoğumuzun titizlikle yaklaştığı gusül hakkında dikkat edilmesi gerekenler sizin için haberimizde bir araya getirdik.

GUSÜL ABDESTİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sözlükte gusül, bir şeyi su ile temizlemektir. Fıkıh ilminde gusül; bütün vücudun temiz su ile yıkanması şeklinde yapılan hükmi temizliğin adıdır. Fıkıhta abdeste küçük temizlik, abdest almayı gerektiren hallere de küçük kirlilik (hades-i asgar) denir. Gusle ise büyük temizlik, guslü gerektiren hallere de büyük kirlilik (hades-i ekber) denir.

Kuran-ı Kerim’de guslü gerektiren haller şu şekilde geçiyor. Cünüp (Cinsek İlişki), "Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin" (Maide – 5/6) Hayız (Adet Dönemi), "…Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın…" (Bakara – 222) Fıkıhta nifas, yani loğusalık hükümleri hayız ile aynıdır. Bu nedenle loğusalığı biten kadınlarda gusül alırlar.

GUSÜL NASIL ALINIR?

-Her mezhebe göre farz ve sünnetler değişmekle birlikte, "Bütün vücudun kuru bir yer kalmayacak şekilde tamamen yıkanması’ şeklinde ortak yani ortak bir görüş vardır. Bununla beraber genel anlamda farz, sünnet ve adabıyla gusül şöyle alınır:

-Besmele, niyet, elleri ve avret yerini yıkamak, bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu gidermek.

-Namaz abdesti gibi abdest almak (Fakat su birikintisi varsa ayaklar sona bırakılmalı),abdestten sonra, önce 3 defa başa, sonra sağ, sonra sol omuza su dökmek. Sonra diğer uzuvları yıkamak, her defasında bedeni iyi ovuşturmak.

-Her azayı üçer defa yıkamak, suyun kullanımında israf etmemek avret yerlerini örterek yıkamak.

-Gusül esnasında konuşmamak gusülden sonra çabucak giyinmek. Abdestin adabı sayılan diğer güzel davranışlar, gusül için de geçerlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal